Vraag je je af wat ‘ontspannen opvoeden’ eigenlijk inhoudt? En wat de voordelen eigenlijk zijn voor jou als ouder en je kind (we gaan tenslotte voor de win-winsituatie :-))?
Dan heb ik iets leuks voor je. Ik heb zes tips verzameld op het gebied van ontspannen opvoeden die je direct kan uitproberen. Natuurlijk kan ik je (uit ervaring) vertellen dat ontspannen opvoeden leidt tot minder stress, een kind dat beter naar je luistert, meer rust in je hoofd, dat je je kind beter begrijpt, minder drift -en huilbuien in huis en meer energie om een leuke ouder te zijn….maar je hoeft mij natuurlijk niet op mijn woord te geloven 🙂
Met onderstaande tips kun je het zelf uitproberen en het verschil gaan ervaren.
Voor je begint, nog wel een kleine disclaimer. Helaas is er geen pasklare ‘quick-fix’ oplossing voor ieder kind en ieder gezin dat ik kan aanbieden.
Alle kinderen en ouders zijn verschillend en hebben andere behoeften. Wat voor jou (en je kind werkt), is een kwestie van uitproberen en ook volhouden. Ontspannen opvoeden heeft tijd nodig, maar deze investering is het meer dan waard.
Onderstaande tips die ik op een rijtje heb gezet hebben als doel om je relatie en communicatie met je kind makkelijker te maken, zodat jij niet geïrriteerd, prikkelbaar of boos hoeft te worden en je kind ook blij is. Win win, toch?
Nog een tip van mijn kant, als je na het lezen van onderstaande tips ook maar iets tussen zit wat je geraakt heeft en je wil proberen, print de tips dan uit en hang ze op een zichtbare plek op. Hier vind je al een kant-en-klaar overzicht dat je direct kan printen.
1. Luister naar je kind en heb begrip voor zijn kant van het verhaal
Kinderen zijn gebaat bij duidelijke grenzen, maar dit wil niet zeggen dat ze het er altijd mee eens zijn. Het kan al veel helpen als je luistert naar je kinds kant van het verhaal en begrip toont voor je kind. Dit is iets anders dan je kind zijn zin geven.
Dit kan al op een simpele manier door te zeggen dat je snapt dat met Duplo spelen heel leuk is en dat je begrijp dat hij dat de hele dag wil doen, maar dat het nu echt tijd is om zijn pyjama aan te doen.
2. Emoties zijn oké
Het is helemaal oké om bijvoorbeeld boos te zijn of verdrietig. Dit geldt voor jou en voor je kind. Hoe je handelt of gedraagt als je boos of verdrietig bent ,dat is een keuze. Als je kind een huilbui heeft, geef ze een knuffel en geef aan dat het oké is dat ze verdrietig zijn. Soms kost het je 10 minuten, maar uit ervaring weet ik dat als die emoties uit de weg zijn, de kinderen de rest van de dag zonnetjes in huis zijn.
3. Probeer elke dag 1-op-1 tijd voor je kind te reserveren
Nu de meesten van ons meer thuis zijn, is dit een tip die je meteen in de praktijk kan brengen. Hoewel je als gezin de hele dag samen bent, ben je niet de hele tijd met aandacht bij je kind aanwezig. Het is bewezen dat wanneer je dagelijks (al is het maar 10 minuten) 1-op-1 aandacht hebt met je kind, dit de relatie versterkt.
In deze tijd hoef je niet veel geks te doen. Vraag je kindje wat hij graag wil doen. Maar het kan ook spontaan door samen een boekje te lezen, samen gek te dansen (goed voor de beweging en om samen te lachen, wat beide ook goed is voor de ontwikkeling van je kind), samen een bordspel te doen of bijvoorbeeld even te stoeien.
4. Blijf rustig en gebruik je pauzeknop
Door je innerlijke pauzeknop te gebruiken, voorkom je dat je bijvoorbeeld gaat schreeuwen naar je kind als je geïrriteerd bent. Meer over de pauzeknop vind je terug in mijn e-book: http://Www.zijnenzenl.nl/gratis-e-book
5. Probeer je boodschap positief te brengen
Vooral jonge kinderen hebben een selectief gehoor. Als je tegen ze zegt: ‘Niet op de bank springen’, wil dat selectieve gehoor dat woordje ‘niet’ wel eens missen. Als je aangeeft: ‘Ga je alsjeblieft op de bank zitten’, vermijd je het woordje ‘niet’. Als je kinderen al iets ouder zijn, kun je zelfs vragen: ‘Wat horen we op de bank te doen?’. Waarna je natuurlijk van hen wil horen dat ze er op horen te zitten :-).
Daarnaast kun je ook proberen om het woord ‘niet’ te vermijden door je peuter/kleuter keuzes te laten maken. Je kunt bij het aankleden bijvoorbeeld twee setjes kleding uit te kast pakken (die beide oké zijn voor jou) en je kind daaruit laten kiezen. Dit voorkomt dat jij bij alles wat hij uit de kast pakt ‘nee’ moet zeggen of andersom, dat je kind bij alles wat jij uit de kast pakt ‘nee’ begint te roepen.
6. Last, but not least: Vergeet jezelf niet
Om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, is het ook belangrijk om goed aan jezelf te denken en voor jezelf te zorgen. Het is niet voor niks dat mijn eigen coach ook altijd zegt dat als in een vliegtuig de zuurstofmaskers naar beneden komen, je eerst die van jezelf moet opzetten voordat je je kind helpt.
Probeer je gedachten niet teveel met je op de loop te laten gaan, ondanks de onzekere tijd waarin we ons nu bevinden.
Ik gun het jou van harte dat deze tips ook bij jou meer rust brengen, dat je een betere band met je kind kunt opbouwen en dat het er in huis wat relaxter aan toe gaat.
Heb je vragen over dit blog, of wil je graag jouw persoonlijke situatie een keer vrijblijvend met me bespreken in een gratis coachingssessie? Stuur me dan een e-mail (info@zijnenzen.nl) of plan hier een gratis gesprek in.