Welke waarden draag jij over aan je kind?

Misschien om respect te hebben voor de natuur?

Hebben jullie ook een dagelijks ritueel thuis?
Als wij onze kinderen naar bed brengen, hebben we een standaard avondritueel. Dat bestaat altijd uit dezelfde handelingen, in dezelfde volgorde 🙂 De kinderen doen hun pyjama aan, poetsen hun tanden, we lezen samen een boekje en hop, ze gaan hun bed in.
Als de kinderen in bed liggen, gaan we er nog even bijzitten om een knuffel en een welterustenkusje aan de kinderen te geven voor ze gaan slapen.
Maar vooral van dit laatste stuk werd ik me steeds meer bewust dat ik hiermee een persoonlijke waarde kan uitdragen naar mijn dochters, dat ik ze hiermee een boodschap kan meegeven die voor mij belangrijk is en waarvan ik hoop dat zij het ook gaan overnemen.

Want wat is er aan de hand?

Op het moment is er heel wat in de wereld aan de hand. Er is een discussie gaande over racisme, maar ook de #me-too beweging zorgt nog steeds voor beweging. Hierdoor werd ik mezelf ook weer bewust van wie ik nu ben en wat ik belangrijk vind in het leven om uit te dragen naar mijn kinderen. Ofwel wat zijn mijn kernwaarden?

Wat vind ik belangrijk?

Wat ik bijvoorbeeld (in het licht van de #me-too beweging) belangrijk vindt voor mijn dochters, is dat ze weten dat ze zelf baas zijn over hun eigen lichaam en dat het ook oké is om nee te zeggen.
Naast dat ik ze dat vertel als het ter sprake komt (als ze bijvoorbeeld met een verhaal thuis komen dat er is geduwd op school), heb ik dit ook onderdeel gemaakt van het avondritueel. Als ze in bed liggen, vraag ik of ze nog een kus of knuffel mag geven. En als ze dat niet willen, is dat ook helemaal oké voor mij. Ik weet dat dit niets afdoet aan de liefde die ik voor ze voel. Ik weet ook dat het geen afwijzing is van hen naar mij. Ik vind dat ze het recht hebben om zelf over hun lichaam te beslissen en daarin is voor mij alles oké. En voor mij begint dit dus al op jonge leeftijd. Doordat ze nu ‘nee’ leren zeggen en leren dat het hun lijf is en dat zij er over mogen beslissen, hoop ik dat deze boodschap ook nog effect heeft als ze later ouder zijn.

Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer waarden die je graag aan je kinderen meegeeft. En de beste manier om dit uiteindelijk te doen, is door je waarden zelf voor te leven. Je kunt je kind wel vertellen dat ze respect voor een ander moeten hebben (of dat iedereen goed is op zijn eigen manier zoals ik vaak zeg), maar als je vervolgens zelf loopt te mopperen in de auto als er een bumperklever achter je rijdt, of iemand je met een rotgang komt inhalen (terwijl je kind bij je in de auto zit :-)) zal dit meer indruk maken op je kind.

Of wat als je persoonlijke waarde ‘vriendelijkheid’ is, maar er kan bij een bezoekje aan de supermarkt nog geen ‘hallo’, ‘doei’ of ‘bedankt’ vanaf kan tegen de caissière? Maar dat je bij het weggaan van het kinderdagverblijf wel tegen je kind zegt dat hij even ‘doei’ moet zeggen tegen de leidster en nog geïrriteerd zijn als je peuter dat niet doet.

Hoe leren je kinderen over kernwaardes in het leven?

Wat je kernwaardes zijn is meestal niet iets wat je a la minute kan opdreunen. Je leeft ernaar, maar ik geloof niet dat er veel ouders zijn die hier aan de keukentafel over praten. Maar het goede nieuws is, dit hoeft ook niet (hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan).
Hoe kinderen kernwaardes leren, is eigenlijk heel simpel. Ze observeren wat jij doet en trekken daar hun eigen conclusies uit van wat jij belangrijk vindt in het leven. En natuurlijk mag je daar samen over praten en speciaal als er onderwerpen zijn die aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Maar wat je doet en hoe je je gedraagt is uiteindelijk het allerbelangrijkste, veel belangrijker dan je woorden.

Hoe is dat voor jou?

Ben jij je bewust van jouw kernwaardes en hoe je deze overbrengt naar je kind? Betrap jij jezelf ook wel eens erop dat je het één zegt en het andere doet, of heb je eigenlijk nog helemaal niet in kaart wat je waardes zijn?
Het is voor mij allemaal oké, maar mocht ik je hiermee kunnen helpen, stuur me dan hier een mailtje en je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij.