We mogen weer (bijna)…tips voor een nieuwe werk/school/opvangweek

Nu we weer aan het begin van een nieuwe school/opvang/werkweek staan, kreeg ik inspiratie hoe we (als jonge ouders) de uitdaging deze week weer aan gaan om op hetzelfde moment werknemer, schooljuf en kinderleidster te zijn. En dit ook nog in goede banen te leiden 🙂

Want misschien is het jou ook overkomen, dat je net een werktelefoontje aan het voeren was en je peuter je roept om zijn billen af te komen vegen…… Of dat je aan het videobellen bent en je de andere kant van de lijn niet meer kan horen, omdat je peuter niet de aandacht krijgt waar hij om vraagt en besluit op z’n hardst te gaan huilen….

Daarom deze blog met mijn beste tips om werk en je kinderen te combineren: 

1. Zorg goed voor elkaar

Het is de mantra die we overal om ons heen horen en ook al blijven we netjes binnen, ook binnen ons gezin moeten we goed voor elkaar en voor onszelf zorgen. De hele week bij elkaar zitten, kan frustraties met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en te zorgen voor voldoende rust of me-time. Hiermee voorkom je dat je zelf gefrustreerd raakt, geïrriteerd bent of boos wordt op je kinderen. Als je een partner hebt, kun je afspreken dat wanneer je aan tijd voor jezelf toe bent, je partner zich met de kinderen bezig houdt. Dit geeft jou de tijd om weer een beetje op te laden. Vervolgens kunnen de rollen omgedraaid worden.

2. Wees lief voor jezelf en elkaar

De meesten van ons zijn niet opgeleid als leerkracht en al helemaal niet om thuisonderwijs te combineren met je eigen werk. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Je doet wat je kan om je kind te helpen met zijn schoolwerk, maar bekijk of de eisen die je aan jezelf stelt wel realistisch zijn. 

Realiseer je ook dat je nu eenmaal minder productief bent als de kinderen rondlopen dan op een andere thuiswerkdag (hoe je productiviteit verschilt van werken in een kantoortuin is weer een ander onderwerp…..). Stel daarom niet te hoge eisen aan jezelf om onnodige stress te voorkomen. Wees lief voor jezelf, je doet tenslotte je best. Negeer die berichten op social media van moeders die het perfect voor elkaar lijken te hebben met gekleurde schema’s en dagindelingen. Je bent goed zoals bent en je hoeft aan anderen niets te bewijzen.

3. Over schema’s gesproken

Ook al hoef je geen prachtig gekleurd schema in huis te hebben hangen, je kind is wel gebaat bij structuur en regelmaat. Een schema met de indeling van de dag kan hierbij helpen (en dat mag ook gewoon een A4’tje zijn) 

Als je kind oud genoeg is, kun je ze zelf mee laten beslissen over de invulling van het schema. Of bijvoorbeeld bepaalde gedeeltes laten beslissen. Als ze werk van school hebben, kun je ze zelf laten kiezen of ze hier in de ochtend of middag aan gaan werken. 

Bouw ook voldoende momenten in dat ze gewoon kunnen (buiten) spelen. Peuters en kleuters leren tenslotte nog steeds het meeste door de wereld te ontdekken en onderzoeken.

Ben je er wel bewust van dat een schema niet alles oplost. Als ouder zijnde zal je je kind wel moeten helpen om zich aan het schema te houden.. Het voordeel is echter dat kinderen weten waar ze aan toe zijn en dit brengt meer rust.

4. Hoe combineer je je werk met de kinderen?

In het geval dat jullie met twee volwassenen in huis zijn, is het het beste om het werk te verdelen. Als je kinderen nog te klein zijn dat ze zelfstandig kunnen werken, wissel dan de zorg voor de kinderen af. Hierbij is communicatie de sleutel. Heb je een (online) afspraak gepland, stem dit dan af met je partner zodat hij op dat moment de zorg heeft voor de kinderen (en natuurlijk vice versa).

Een gouden tip van de juffen en meester van onze school, was om thuis ook de kralenketting te introduceren. In de kleuterklassen wordt de kralenketting gebruikt om aan te geven dat de juf/meester niet gestoord mag worden. Natuurlijk kun je je kind al mooi even aan het werk zetten door het knutselen van zo’n ketting van kralen, rietjes of macaroni. Je kunt dan de afspraak maken dat wanneer jij de ketting draagt, je niet gestoord mag worden. Als de ketting af gaat, kunnen jullie weer een momentje samen hebben. 
Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje hoe lang de ketting werkt 🙂 Het is daarom goed om ook te kijken welke andere activiteiten je kind leuk vindt en waarmee hij zich een tijdje kan vermaken. Voorbeelden zijn een toren van Duplo maken zijn, kleuren,  puzzelen of toch een tablet of ander scherm. Onze kinderen zitten deze dagen ook meer achter hun tablets dan normaal gewenst. En ondanks dat er genoeg educatieve spellen op de markt zijn, moest ik ook even aan de schermtijd wennen. We leven op dit moment in ongewone omstandigheden en zoals de Engelse uitspraak zegt: ‘Desperate times ask for desperate measures’. Het is niet nodig om je daar schuldig over te voelen. Zorg gewoon voor een zo goed mogelijke balans (dus bijvoorbeeld in je middagpauze even lekker de tuin in) en wat voor jou en je kind werkt is soms ook een kwestie van uitproberen. 

Samengevat, zorg goed voor elkaar en vergeet jezelf niet. 
Er is al genoeg om je druk over te maken, dus vergeet niet om toch ook te genieten van de tijd die je nu samen hebt. Probeer naast het werken, ook leuke dingen samen te doen en ondanks de ongewone tijd waarin we leven toch leuke herinneringen te maken.