Wat vertel je je kind over het Corona virus?

Je kunt er deze dagen niet omheen, het wereldnieuws wordt beheerst door de uitbraak van het Corona COVID19 virus. 

Bij ons thuis kwam het ook ter sprake met de kinderen, omdat ze door een snotneus nu tijdelijk niet meer naar school mogen. Normaalgesproken geen reden om ze thuis te houden, dus ik wilde ze uitleggen wat er nu anders is aan de situatie dat ze thuis moeten blijven, terwijl ze niet echt ziek zijn. En natuurlijk ook aangeven dat wanneer ze wel weer naar school mogen, een snotneus of een hoestje in de toekomst waarschijnlijk geen reden is om weer thuis te blijven van school 🙂 

Maar wat is nu de beste manier om over het Corona virus te praten? En is het wel nodig dat we er met ze over praten? Het is tenslotte geen fijn onderwerp en we willen onze kinderen toch het liefst zo ver mogelijk weg houden van onaangename dingen.

Toch is het niet uitgesloten dat kinderen wel wat meegekregen hebben van het nieuws rondom het Corona virus. Wellicht hebben ze iets viavriendjes gehoord of zoiets simpels als dat er op school of het kinderdagverblijf uitgelegd dat ze nu in hun elleboog moeten niezen (in plaats van hun handen).

De beste manier om het Corona virus bespreekbaar te maken, is dan ook eerst te vragen of je kind er al iets over heeft gehoord en zo ja, wat dan. Dit geeft je de mogelijkheid om in te springen op hun vragen en eventuele geruchten te ontkrachten (bijvoorbeeld dat niet iedereen die het virus krijgt hier aan dood gaat). 
Mocht je kind vragen stellen waar je het antwoord niet op weet, zeg dit dan tegen je kind. Geef aan dat je het antwoord niet weet, maar dat je het zal opzoeken en er bij hem op terug komt.
Geeft je kind aan nog niets over het virus te hebben gehoord, kun je aangeven dat je benieuwd was wat ze al wisten omdat het veel in het nieuws is de laatste tijd. Op deze manier kun je op een rustige manier het gesprek ingaan.
Vervolgens kun je uitleggen wat het virus is. Voor peuters en kleuters hoeft dit niet in detail te worden gedaan, je kunt je boodschap afstemmen op hun leeftijd.

Belangrijk is hierbij dat je kind weet dat ze veilig is. Zelfs in het geval dat ze het virus krijgen, kunnen ze zich even ziek voelen maar ze worden weer beter. Ook is het goed aan te geven dat vele dokteren op zoek zijn naar een medicijn en dat wij in de tussentijd kunnen helpen door ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Dit kunnen we doen door regelmatig onze handen te wassen, papieren zakdoekjes te gebruiken en in onze elleboog te niezen of hoesten. Op deze manier zijn je kinderen geĂŻnformeerd en kunnen ze ook hun eigen steentje bijdragen aan het voorkomen van verdere verspreiding.