Als ouder zijnde, brengen de laatste weken wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Elk beetje aan dagritme dat je had opgebouwd met je kinderen, werd totaal door de war geschopt door de maatregelen rondom de Coronacrisis.
Voor ons als volwassenen zijn de maatregelen begrijpelijk en noodzakelijk, voor je kinderen zal het vaak wat moeilijker te begrijpen zijn waarom ze nu de hele dag thuis zijn.
Nu de kinderen verplicht thuis zijn, brengen ze automatisch ook meer tijd met elkaar door. In sommige gevallen gaat dit prima en spelen ze leuk samen, maar zelfs de liefste broers en zussen belanden wel eens in een ruzie. In andere situaties vinden broers of zussen het juist lastig om samen te spelen om uiteenlopende redenen.
In deze blog geef ik je daarom tips om deze weken (waarin we allemaal waarschijnlijk veel thuis zullen zijn) de ruzie en strijd tussen broers en zussen te verminderen.
Help je kinderen om de juiste woorden te vinden in een conflict
Vooral voor jonge kinderen is het lastig om hun emoties onder woorden te brengen. Omdat ze wel veel emotie voelen (bijvoorbeeld wanneer ze boos zijn), hebben ze hulp nodig om deze emotie onder controle te krijgen. Als ouder zijn we geneigd om te zeggen dat kinderen hun woorden moeten gebruiken bij een conflict. Voor jonge kinderen is het echter lastig om die woorden te vinden en daar hebben ze jou als ouder bij nodig.
Hiervoor is een drie-stappenplan:
- Erken de gevoelens van je kind. Dit doe je door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Je vond het niet leuk dat je broer je toren omgooide en daarom sloeg je hem’.
- Geef de grens aan: ‘Slaan doet pijn, dus dat doen we niet’
- Leer je kind hoe hij dit beter aan kan pakken: ‘Vertel je broer dat je het niet leuk vindt dat hij je toren omgooide’.
Probeer je kind te leren voor zichzelf op te komen
In plaats van dat jij de kant van één kind kiest, probeer je je kind te leren om voor zichzelf op te komen. Hiermee voorkom je dat jij moet kiezen tussen je kinderen en je kind leert om uit te spreken wat hij wil. Je kunt je kind hierbij helpen door te omschrijven wat je ziet (geef bijvoorbeeld aan dat je ziet dat je kind verdrietig is en vraag of hij aan zijn broer/zus kan vertellen waarom hij verdrietig is). Vervolgens help je je kind met het vinden van de woorden om de situatie op te lossen.
Leer je kind om zelf te delen
Je kunt er thuis een regel van maken dat ieder kind het speelgoed waarmee hij bezig is, zo lang mag houden als hij zelf wil.
Mocht je nu een kind hebben dat dagen met hetzelfde speelgoed speelt, tot grote ergernis van broer of zus, kun je hier een grens aan stellen.
Als broer/zus ook met hetzelfde speelgoed wil spelen, kan hij vragen of hij het speeltje mag hebben als broer/zus er klaar mee is.
Het zal voor sommige kinderen best lastig zijn dat ze niet meteen krijgen wat ze willen en dat ze moeten wachten tot hun broer/zus klaar is met spelen. Wat ze hier echter van leren (naast geduld ;-)) is dat ze niet altijd alles kunnen krijgen wat ze willen, maar dat zijn ouders hen wel begrijpen en helpen. Dit in tegenstelling tot wanneer jij als ouder politieagent gaat spelen en gaat beslissen wie wanneer welk speeltje heeft (wat vaak ook nog afhangt van wie het hardste schreeuwt).
Op deze manier ontstaat er ook geen constante strijd tussen de kinderen wie welk speeltje heeft, maar leren ze dat het goed voelt om samen te delen en voelen ze zich goed als ze het speelgoed aan hun broer/zus geven.
Investeer in de relatie met je kind
En hiermee bedoel ik niet dat je een spaarrekening hoeft te openen 🙂
Het gaat hier om de tijd die je samen met je kind doorbrengt en dan vooral de momenten dat je echt aandacht voor elkaar hebt. We brengen namelijk deze dagen allemaal veel tijd met onze kinderen door omdat we min of meer verplicht thuis zitten 🙂
Als je kind weet dat je onvoorwaardelijk van hem houdt, zal hij ook minder jaloers zijn op zijn broer/zus. Probeer elke dag, ook al is het maar 10 minuten, even tijd voor elkaar te maken. Dit kan door samen een boek te lezen aan het eind van de dag, een spelletje te doen of even lekker te stoeien.
En als we het hebben om van een nood een deugd te maken, is het plannen van extra tijd met je kinderen deze weken een erg mooie kans.