Voor de meeste moeders is het bekend terrein: een driftbui of huilbui van je peuter (of kleuter). En vaak gebeuren ze op de meest ongelukkige momenten (tenminste voor jouw gevoel)…het voorbeeld van een gillende peuter in de supermarkt hebben de meesten van ons wel eens van dichtbij meegemaakt. Of als ze bij de slager altijd een worstje krijgen, maar deze keer stond er iemand nieuws in de zaak die nog niet wist van de afspraak tussen jouw kind en het plakje worst….ook dat kan een reden zijn dat je met een rood hoofd je huilende kind de winkel uit draagt.
Om te voorkomen dat je kind de rest van de dag nog meer huil -of driftbuien krijgt, is mijn advies om de emoties op dat moment te verwelkomen. Dus laat ze maar huilen, laat ze maar boos zijn. Ook al voelt het voor jou niet zo op dat moment, hun emoties zijn helemaal oké. Denk maar eens bij jezelf hoe lekker het is om af en toe even uit te huilen. Ze zeggen niet voor niets dat huilen oplucht.
Dus blijf rustig en bekijk de situatie ook eens door de ogen van je kind. Toon begrip voor de situatie en help je kind om de woorden te vinden om zijn gevoel te omschrijven. Het kost soms wat tijd, maar ik kan je uit ervaring vertellen, als je hier op een goede manier mee omgaat, is je kind de rest van de dag het zonnetje in huis.
Als je geen tijd hebt voor een driftbui
Hoewel ik echt de positieve kracht heb gezien van je kind zijn emoties te laten uiten, snap ik ook als geen ander dat je soms simpelweg niet de tijd hebt om rustig met je kind ergens te gaan zitten of praten en de emoties te laten komen. Als je bijvoorbeeld je oudste op school moet gaan ophalen en je al aan de late kant bent, of als je deze keer echt op tijd op je werk moet zijn omdat je een belangrijke vergadering hebt. Wat kan je dan doen?
- Begin op tijd. Als je je oudste op moet halen van school en je weet dat dit een lastig moment is voor je peuter, vertrek dan 10 minuten eerder. Dan heb je nog tijd om die driftbui onder controle te krijgen, en mocht er geen driftbui komen dan ben je gewoon wat eerder bij school en kan je peuter nog even op de schommel.
- Bekijk de situatie vanuit het perspectief van je kind. Natuurlijk is thuis spelen veel leuker dan je grote zus uit school halen. Je mag dit ook best benoemen, hoewel het natuurlijk niets afdoet aan het feit dat jullie toch je oudste gaan ophalen.
- Als je kind niet mee wil werken, maak er dan een spelletje van. Laat je kind kiezen of hij eerst zijn schoenen of zijn jas aandoet, doe een wedstrijdje wie het eerste bij de auto is, laat hem kiezen welk liedje jullie in de auto zingen, of laat je kind kiezen of jullie rennen of huppelen naar het schoolplein. En misschien werkt het ene wel de ene week en het andere de andere week, probeer gewoon uit wat op dat moment voor jouw kind werkt.
Als niets werkt….
Als niets van bovenstaande werkt, dan is de enige andere optie om je kind op te pakken en huilend of schreeuwend in de auto te zetten. Zoals je waarschijnlijk zelf al wel begrijpt is dit niet de beste optie om je kind te leren met zijn emoties om te gaan, maar soms heb je simpelweg geen andere keuze en je kind weet dan in elk geval dat je serieus bent. Wat je wel in de hand hebt, is om rustig te blijven. En als je kind dan uiteindelijk gekalmeerd is, kun je de situatie altijd nog bespreken met je peuter. En misschien kunnen jullie zelfs al samen bekijken hoe het de volgende keer anders kan, want dit was voor jullie beiden geen fijne situatie.
Eindelijk iemand die ook erkent dat soms gewoon niets werkt.