Van drama queen naar dancing queen

Kan jij je kind thuis ook schalen in de categorie ‘drama queen’. Dan bedoel ik dat je kind (in jouw ogen) om het minste of geringste al begint te huilen of boos wordt.

Hele kleine dingen als dat ze zelf hun eten wilden opscheppen of dat hun zusje net iets eerder op de bank zit (terwijl zij als eerste op de bank wilden zitten) draaien uit op huil -of driftbuien die oneindig lijken te duren. Op zo’n moment snap je zelf eigenlijk niet wat het probleem is, maar ook je kind lijkt niet tot reden te brengen zijn en blijft hangen in zijn emotie. In dit blog daarom wat meer achtergrondinformatie en ook tips om van drama queen naar dancing queen te gaan.

Waarom huilt je kind om niks?

Dat is een vraag die eigenlijk alleen je kind kan beantwoorden. Maar peuters en kleuters hebben vaak nog niet de woordenschat om uit te leggen waarom ze boos zijn of huilen. Als ze boos zijn en ze doen hun babybroertje pijn, is dit niet omdat ze hun babybroertje niet leuk vinden, maar de kans is groter dat ze dit doen omdat ze bang zijn dat hij vervangen is door zijn ouders door een baby.

Wat wel zeker een onderdeel van de huil -of driftbui is, is dat er emoties dwars zitten. De hele dag is je kind bezig met het ontdekken van de wereld. Niet alleen thuis, maar ook op school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. En net zoals in het echte leven, gaat hier niet alles zoals ze zelf van tevoren hadden bedacht of zouden willen. Om verschillende redenen zullen ze echter niet altijd meteen hun emoties uiten op het moment zelf.

Ze kroppen de emoties op, maar daarmee gaan ze niet weg. Op een bepaald moment komen de emoties naar boven. En vaak is dit op een moment dat ze zichzelf veilig voelen. Dus eigenlijk is het een goed teken als je kind bij jou die huilbui krijgt, dat kan betekenen dat ze zich veilig genoeg voelen om hun emoties te laten zien.En die opgekropte emoties kunnen dus worden getriggerd bij hele kleine dingen. 

Er zijn veel goede dingen van emoties te zeggen en vooral om ze te uiten. Het lastige is alleen als je kind (of jij) vol in zijn emotie zit, al jouw redelijke argumenten waarom er eigenlijk niks aan de hand is aan dovemansoren gericht zijn. Je kind heeft een waas voor zijn ogen en pas als hij wat gekalmeerd is zal hij openstaan voor jouw argumenten. Hoe je kind vaak het snelste uit zijn emotie krijgt is door begrip te tonen voor zijn situatie. Dan voelt hij zich minder alleen en meer begrepen.

Van drama queen naar dancing queen

Oké, je kind heeft dus last van zijn emoties waarbij hij nog moet leren hoe hij met die emoties om moet gaan. Een andere manier om zijn opgekropte emoties te kunnen ontladen, is in plaats van huilen, om hen te laten lachen. Je weet waarschijnlijk zelf het beste hoe je je kind lekker kan laten lachen. Een manier die goed werkt is om lekker samen gek te dansen. Iedereen kan zijn energie kwijt, stoom afblazen en hoe gekker jullie doen, hoe meer er gelachen kan worden. Zo ga je dus van drama queen naar dancing queen.

Waarom huilt het ene kind meer dan het andere?

Het kan zijn dat het ene kind gevoeliger is dan het andere. Of misschien kan jouw kind lastiger met zijn emoties omgaan en heeft hij jouw hulp daarbij nodig. Misschien is je kind meer een binnenvetter wat je herkent van jezelf? 

Hoe zit dat bij jou en je kind? Zou je graag meer tips willen over het helpen van je kind met zijn emoties? Je vindt er meer over in mijn e-book dat je hier gratis kan downloaden, of vraag hier een persoonlijke gesprek aan waar ik je gratis, vrijblijvend en gegarandeerd een tip geef waar je direct mee aan de slag kan.