Tips om leuk en leerzaam bezig te zijn met je kind

In deze blog deel ik graag wat tips met jullie voor leuke en leerzame activiteiten die je deze dagen thuis kan doen. Uiteraard zijn ze allemaal getest en goed bevonden door mijn dochters 🙂 Als jullie zelf nog meer tips hebben om deze school -en kinderopvangloze dagen door te komen, deel ze dan gerust bij de reacties.

1) Samen lezen. Een activiteit die bij ons dagelijks op het programma staat voor het slapen gaan, maar die nu ook vaker overdag doen is samen lezen. Dit kan in verschillende varianten, je kunt voorlezen, maar je kunt ook je kind een verhaal laten vertellen aan de hand van de plaatjes. Sommige boeken zijn bij ons zo favoriet dat ze woord voor woord naverteld worden, denk hierbij aan ‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carle of ‘De Gruffalo’ van Julia Donaldson. 
Zoek je een boek waarin spelenderwijs met de sociaal-emotionele ontwikkeling aan de slag wordt gegaan? Dan kan ik je ‘De 7 eigenschappen van happy kids’ van Sean Covey aanraden. Wellicht zegt de naam Covey je al iets, de vader van de schrijver is namelijk de beroemde leiderschapsgoeroe Stephen Covey die de bestseller ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ schreef. 
De eigenschappen van persoonlijk leiderschap (zoals bijvoorbeeld op zoek gaan naar een win-winsituatie, belangrijke zaken eerst doen en maak een plan) worden in dit boek vertaald naar verhalen voor kinderen. Elk verhaal is gekoppeld aan een eigenschap van effectief leiderschap. Aan het eind van elk verhaal is ook een zogenaamd ouderhoekje, waarin vragen staan die je helpen om het verhaal met je kind verder te bespreken. 
2. Samen knutselen. Een activiteit waar bij ons thuis zelden negatief op wordt gereageerd is knutselen. En het goede nieuws is, met een beetje creativiteit (of beschikking tot Google ;-)) hoef je de deur niet uit voor knutselmaterialen. Onze kinderen knutselden bloemen van een aspergepotje dat bij onze glasbak stond, rietjes en een eierdoos. Ook van wcrolletjes zijn bij ons al de prachtigste verrekijkers gemaakt. Maar ook klei leidt tot veel creativiteit in huis. 
3. Schat zoeken. Ook een activiteit die op vele manieren in te zetten is en uit te breiden, afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje. Is je kind bijvoorbeeld al met letters bezig? Schrijf of print dan wat letters op papier en hang ze op door het huis. Aan je kind dan de taak (al dan niet aan de hand van een papiertje waarop staat welke letters hij moet zoeken) om de letters te vinden. Wil je het wat moeilijker maken? Laat ze dan de letters zoeken en er zelf een woord mee maken. Maar ook als je kind nog geen interesse in letters heeft, kun je voorwerpen in huis verstoppen die je kind kan zoeken. Om het nog interessanter te maken, kun je dit ook doen aan de hand van een schatkaart die je voor ze hebt gemaakt. En natuurlijk kan je kind ook zelf zijn eigen schatkaart maken 🙂 

4. Samen met muziek bezig zijn. In ons geval (met twee meiden) is dansen veruit favoriet. Gewoon op muziek, maar ook de Nintendo Wii is bij ons weer onder het stof vandaan gehaald om het spel Just Dance te doen. Succes gegarandeerd 🙂 Maar ook met muziekinstrumenten wordt veel plezier gemaakt. Geen muziekinstrumenten in huis? Met pannen en pollepels of pannendeksels kan ook veel geluid worden geproduceerd 😉 Maak het dan extra muzikaal door er ook nog bij te zingen. 

5. (Bord)spelletjes spelen. Ik weet niet of jij een favoriet spel hebt of had, maar nu we meer thuis zijn, is dit de uitgelezen kans om samen spelletjes te spelen. De favorieten bij ons thuis zijn kwartet en monopoly junior, maar ook memory is een spel dat je al op jongere leeftijd met je kind kan spelen (gebruik desnoods minder kaartjes van het memory spel). Ook met speelkaarten kun je leerzaam bezig zijn. Wij spelen vaak thuis het kaartspel ‘boksen’. Hierbij verdeel je de stapel kaarten tussen de spelers. Alle spelers leggen dan tegelijk de bovenste kaart open op tafel. Degene die de hoogste kaart heeft, heeft gewonnen. Hiermee leert je kind cijfers en ook wat het hoogste of laagste cijfer is. Wie aan het eind van de rit de meeste kaarten heeft, heeft het potje gewonnen. 

6. Meer zin in iets actievers? Met stoepkrijt kun je makkelijk een parcours uitzetten in de tuin. Laat ze een stukje rennen, een stukje hinkelen, of rondjes draaien. Heb je een schommel of glijbaan in de tuin, dan kan die ook mooi onderdeel worden van de hindernisbaan. Toch iets rustigers doen, maar wel bezig zijn? Verstoppertje is bij ons ook een voorbeeld van plezier voor jong en oud 🙂 Ik ben heel benieuwd wat jullie favoriete activiteiten zijn 🙂