‘Niet doen’
‘Hou daarmee op’
‘Stop daarmee’……komen deze varianten je bekend voor?
En heb je het gevoel dat je ook zo vaak hetzelfde tegen je kind zegt? Dat de boodschap totaal niet binnen lijkt te komen en je daar ook zo moe van? Zou je graag zien dat dat anders was?
Sorry, maar dan ga ik je uit de droom helpen….
Je gaat jezelf (voor jouw gevoel) nog vaker moeten herhalen tegen je kind. Jonge kinderen leren elke dag, krijgen veel nieuwe indrukken en niet alles blijft in één keer plakken in hun hoofd.
In het algemeen geldt dat voor dingen waarvan we zelf vinden dat ze minder prioriteit hebben of minder waarde, we minder moeite doen om ze te onthouden. En de boodschap dat je kind niet met zijn erwtjes een toren mag bouwen, heeft voor je kind nu eenmaal minder prioriteit dan voor jou J
Maar er is hoop…
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen, zodat je (al is het maar voor je gevoel) jezelf minder vaak hoeft te herhalen. Hierbij mijn tips op een rijtje:
- Wees duidelijk
De eerste tip die ik je kan meegeven is: wees duidelijk. Ik betrap mezelf er ook wel eens op, dat ik zeg: ‘Doe eens normaal’. En als jij dit ook ooit doet, heb je jezelf wel eens afgevraagd of je kind wel weet wat normaal is in dit voorbeeld? Want voor jou is het misschien heel gewoon dat je niet aan tafel in je stoel gaat liggen eten of met je bestek eet, maar als je je kind dit niet verteld, hoe weet hij dan dat je dit bedoelt met ‘normaal’ doen?
2. Stop met je frustraties
Stop met jezelf te ergeren aan het feit dat je alles zo vaak moet herhalen. Probeer te accepteren dat dit een minder leuk onderdeel van opvoeden is, maar dat het uiteindelijk allemaal goed komt 🙂
3. Zorg dat je kind aandacht voor je heeft
Begin niet in het wilde weg iets te vertellen tegen je kind als je geen idee hebt of je kind naar je luistert. Het kan zijn dat je kind zo diep in zijn spel zit, dat hij helemaal niet merkt dat je tegen hem aan het praten bent.
Als je dus zeker wil weten dat hij je hoort, ga dan naar je kind en raak hem even kort aan zodat je kan zien of je zijn/haar aandacht hebt. Als je dit proces nog wat wil vergemakkelijken, kun je eerst nog meegaan in zijn spel. Als hij/zij met een pop zit te spelen, zeg dan bijvoorbeeld ‘wat heeft je pop een mooie jurk aan, is ze jarig?’. Ook hiermee trek je de aandacht van je kind.
4. Gebruik passende woorden
Probeer je taalgebruik aan te passen aan de leeftijd van je kind. Dit betekent niet dat je in babytaal moet gaan praten. Om de taalontwikkeling van je kind zo goed mogelijk te stimuleren blijf je op een normale manier tegen je kind praten. Je kunt wel je woorden kiezen passend bij de leeftijd van je kind.
Zo heb ik het tijdje gepresteerd om in de ochtend vaak tegen mijn dochter te zeggen dat ze moest opschieten. Tot ik er achter kwam dat ze niet kon uitleggen wat ‘opschieten’ eigenlijk betekende. Als je er over nadenkt is het eigenlijk ook maar een raar woord, maar het verklaarde wel waarom ze zo weinig gehoor gaf aan mijn oproep om op te schieten 🙂
5. Maak je boodschap niet te lang
Probeer je boodschap niet in onnodig veel woorden te verpakken. Daarmee voorkom je dat je kind in de war raakt en niet meer snapt wat je wil zeggen.
6. Blijf positief
Probeer niet alleen om zelf rustig en positief te blijven, maar blijf ook positief tegen je kind. Kijk naar wat er wel goed gaat, wanneer je kind wel in 1x luistert en complimenteer hem/haar daarmee. Daarmee bouw je ook een betere band op met je kind, waardoor die het makkelijker gaat vinden om naar je te luisteren.
Ik ben benieuwd hoe het bij jullie thuis gaat. Heb je ook het idee dat je alles vaak moet herhalen? Of hoort je kind je wel, maar luistert hij/zij niet? Of begrijpt je kind vaak iets anders dan je bedoelt? Laat het me gerust weten.
Ook als je graag een keer persoonlijk contact met me hebt. Ik help je graag met je vragen rondom het ontspannen opvoeden van je kinderen. Klik dan hier voor het aanvragen van een vrijblijvend en gratis gesprek.