Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren….

Als je mij al wat langer volgt, heb je in één van mijn Facebook Posts al eens kunnen lezen dat ik bovenstaande spreuk wat uitgebreid had:

‘Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren, dus fantaseer eens wat vaker met je kind mee’.

Met name kinderen in de leeftijd tot en met 7 jaar bezitten nog volop fantasie. Niet voor niets wordt deze leeftijd ook wel ‘de magische leeftijd’ genoemd. Je geeft je kind een stok en het verandert in een toverstaf of een zwaard.  Je kind vindt een lege wasmand en deze verandert in een boot, achtbaan of een mandje voor de poes.

Bij het opvoeden kun jij ook profiteren van de fantasie van je kinderen. Als je kind met een autootje aan het spelen is en het is tijd om te eten, kun je natuurlijk aan je kind vragen of hij aan tafel komt. Er is echter een kans aanwezig dat je kind daar geen zin in heeft, want met de auto spelen is toch veel leuker? Wat zou er gebeuren als je eens meegaat in het spel van je kind en aan je kind vraagt hoe snel de auto naar de tafel kan rijden, omdat jullie gaan eten?

Of een ander voorbeeld, wat als je kind zich in de ochtend niet wil aankleden? Dan kun je praten als brugman, boos worden of een strijd voeren om je kind zijn kleren aan te laten doen. Maar daar worden zowel jij als je kind niet blij van.

Heb je daarom al eens van het ‘pyjamamonster’ gehoord? Die komt alle kindjes kietelen die hun pyjama nog aan hebben. Gebruik je fantasie maar welk gek fantasiefiguur bij jou past. Je zult zien als het pyjamamonster er aan komt dat ze niet weten hoe snel ze zich moeten aankleden. En werkt dat echt niet, dan heb je in elk geval samen gelachen, gestoeid en is de spanning weg. Ook dan zul je zien dat je kind beter wil meewerken.