Over mij

Het originele zaadje voor het starten met mijn coachingspraktijk ‘Zijn en Zen’ is al geplant, toen ik voor de eerste keer moeder mocht worden van een prachtige dochter.
Geheel in lijn met mijn enigszins perfectionistische karakter, mijn honger naar kennis en de behoefte om mezelf te blijven ontwikkelen, had ik mezelf goed ingelezen in het moeder worden. Er zijn weinig babyhandboeken die ik er niet op nageslagen heb om me voor te bereiden op de komst van onze dochter.

Ook ik kwam er (ondanks de vele kennis die ik inmiddels vergaard had) achter dat het cliché waar blijkt, en dat er geen handboek bestaat dat je 100% kan voorbereiden op het moeder worden.

Mijn vaardigheden als perfectionist en iemand die houdt van plannen (en organiseren) kwamen altijd goed van pas in mijn werkende leven.
Als moeder zijnde kwam ik erachter dat deze kwaliteiten minder toepasbaar waren en hoewel in sommige situaties nog steeds makkelijk (organiseren), soms ook tegen me werkten (alles perfect willen laten verlopen). Je ritme en planning pas je tenslotte aan aan je kind.

Omdat ik toch graag alles voor iedereen in mijn gezin (in 2016 kwam daar nog een tweede prachtige dochter bij) goed wilde doen en vooral mijn kinderen te helpen de beste versie van zichzelf te worden, ging ik daarvoor mezelf op de laatste plek zetten. De behoeftes en de persoonlijke ontwikkeling van mijn kinderen stond altijd voorop, ik wilde hen namelijk niets te kort doen.
Echter als jonge moeder met een verantwoordelijke baan, ging ik hier (in de waan van alledag) lange tijd aan voorbij. En in plaats van die goed voorbereide, leuke moeder waarover ik had gelezen in alle handboeken, veranderde ik langzaam en haast ongemerkt in een gestreste, vermoeide en prikkelbare moeder. Ik was zo bezig met alles goed te plannen en te organiseren, dat ik vergat om ook zelf te genieten.

Op dat moment bedacht ik me dat er toch een andere manier van opvoeden moest zijn die zowel leuk was voor mij en waarin ook mijn kinderen niks te kort komen.
Tijdens mijn zoektocht ben ik toen uitgekomen bij ‘ontspannen opvoeden’ door middel van mindfulness. Voor mij niet een geheel onbekende levenswijze, omdat ik op mijn 11e al met yoga ben begonnen, maar wel eentje die ik in alle drukte wat had laten versloffen.
Ik ben me hier verder in gaan verdiepen, heb cursussen gevolgd en ben dit uiteraard ook actief thuis gaan toepassen.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en gaat het er bij ons thuis een stuk ontspanner aan toe. Dit komt ook doordat ik me meer ontspannen voel. Natuurlijk zijn er momenten van stress (zoals in de meeste gezinnen), maar op dat moment kan ik er over makkelijker over praten en mijn stressgevoelens een plek geven.
Als de kinderen een keer hun dag niet hebben, heb ik de rust om ze te troosten en te helpen zonder boos te worden. Hierdoor steun ik ze volledig en help ik ze alsnog om de beste versie van zichzelf te worden.

De tijd die ik samen met de kinderen heb (want ik blijf een werkende moeder) ben ik met aandacht bij ze aanwezig, hierdoor hebben we een goede band opgebouwd. Dit maakt het makkelijker om dingen van elkaar te accepteren als we even niet op ons best zijn.
En wat ook bij mij past, de methode van ontspannen opvoeden is praktisch ingericht, want daar kan ik iets mee 🙂

Als bonus nog een aantal dingen die je zou weten als je mij zou kennen:


Groetjes Cindy Verhofstad-Derksen

Wil je een keer een (virtuele) kop koffie of thee met me drinken of heb je een vraag voor of over mij?
Stuur me een e-mail via info@zijnenzen.nl