Over piekeren

Als je me al volgt op Instagram, heb je misschien al voorbij zien komen dat wij thuis sindskort het kaartendeck van Willemijn Welten hebben. Onze kinderen pakken hier ’s avonds en soms in de ochtend een kaartje uit, wat dan als een soort magische spreuk voor de avond of de dag geldt.

Nu trokken mijn kinderen laatst de volgende spreuk:
‘Vandaag wens ik stoppen met piekeren. Ik maak ruimte voor fijne gedachten’

Natuurlijk een fijne spreuk, dacht ik als ouder, want wie piekert er nu niet? Maar mijn kinderen vroegen zich dus af: ‘Wat is dat piekeren?’
Mijn eerste reactie was dat ik heel blij werd van dat antwoord, want als zij niet wisten wat piekeren was, dan zou dat kunnen betekenen dat ze het ook niet doen.

Ik probeerde vervolgens uit te leggen dat piekeren is wanneer je je zorgen maakt en daar steeds aan gaat denken. Mijn jongste verwarde het toen met ‘panieken’ en ging als een dolle door het huis rennen. Hilariteit als gevolg.

Met een voorbeeld werd het toen wat helderder. Onze jongste vond het laatst eng toen ze bij de zwemles met kleren aan mocht zwemmen. En dat kwam vooral doordat ze van een kindje in haar klas had gehoord dat die niet durfde te zwemmen met kleren aan en daardoor een groepje was teruggezet (ik weet niet of dit echt zo is, maar dat was in elk geval haar verhaal). En nu was zij dus ook bang geworden om met kleren aan te zwemmen. Dat was dus iets waar zij zich druk om maakte, zich zorgen om maakte en steeds over na ging denken.

En dan kom je dus bij die mooie quote uit: Piekeren is net als schommelen, je bent wel bezig maar je komt niet vooruit.
Er is niets mis met over dingen nadenken, maar ergens in blijven hangen zorgt vaak voor onrust in je hoofd. En die onrust kost energie, waardoor je meer vermoeid kan raken.

Bij kinderen kun je het merken doordat ze angstig worden, niet stil kunnen zitten, zich moeilijk kunnen concentreren of juist heel erg teruggetrokken zijn.

In mijn online training ‘mindfulness voor kinderen’ vind je ook meerdere modules om je kind te helpen weer rust in hun hoofd en lijf te vinden. Maar ook hoe je met die piekergedachtes omgaan. Zodat je kind rustig in slaap kan vallen en uitgerust wakker kan worden. Zodat je kind gewoon kind kan zijn, zonder dat het zich zorgen hoeft te maken. Zodat je kind de wijsheid heeft om met lastige situaties en prikkels om te gaan. En nog veel meer.
Neem dus gerust een kijkje bij mijn online training ‘ontdek je superkracht’.
Oh en met mijn dochter is het helemaal goedgekomen. Ze is met kleren aan gaan zwemmen en toen ze eruit kwam vond ze het zelfs nog makkelijker dan zonder kleren 🙂
Dus dat geeft weer vertrouwen voor de volgende zwemles.