Ontspannen vakantie

Het is bijna vakantie….
En ik weet niet of je dit herkent, maar ik merk het overal om me heen dat de zomervakantie eraan komt (of is misschien voor jou al begonnen afhankelijk van waar je dit leest).

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik weet dat de vakantie eraan komt dan ben ik er ineens zo aan toe. Echt iets psychologisch. Want als ik geen vakantie zou hebben over een paar weken, dan weet ik zeker dat ik minder het gevoel zou hebben dat ik er echt aan toe ben.

Maar ik merk het ook aan veel kinderen om mee heen. En ik hoor het de juffen en meesters om me heen ook verzuchten. 
Of het nu de schooljuf is of de zwemjuf. De kinderen lijken net wat drukker, meer afgeleid, de spanningsboog is wat korter, de emoties misschien wat hoger….
Merk jij dit ook aan jouw kinderen?

Zo ja, weet dan dat dit oké is. En door hier meer oké mee proberen te zijn, wordt het namelijk ook makkelijker om om te gaan met die drukte, met die huilbuien of het niet willen luisteren. 
Het helpt om te accepteren dat dit nu eenmaal de situatie is. Dat het voor de kinderen ook een drukke periode is met rapporten, (dans)uitvoeringen, musicals en het afronden van het schooljaar. 
Dat deze tijd van het jaar gewoon even anders dan anders is en dat dit niet voor alle kinderen even gemakkelijk is als de dagen anders verlopen dan ze gewend zijn.

Dus ben ook niet te streng voor jezelf (en ik weet uit ervaring dat dit niet altijd makkelijk is). Wat mij helpt is om te denken:

Relax, je doet genoeg.
Je bent genoeg.
Je hebt genoeg.


Onthou dat. Ook als het even niet allemaal perfect verloopt. En weet dat deze periode ook weer overgaat.

Voor je het weet is de vakantie begonnen en kunnen jullie allemaal ontspannen.

Ik wens je alvast een fijne vakantie!