Wat gebeurt er met je kind als jij ‘nee’ zegt op iets wat je kind heel graag wil?
Waarschijnlijk niet een vraag waar je lang over na hoeft te denken. Bij de gemiddelde peuter of kleuter gebeurt één (of meerdere) van de volgende opties (wel eens) als je ‘nee’ zegt op iets wat hij/zij heel graag wil:
Huilen/driftbui/zeuren/heel stil worden/gaan gooien met speelgoed/’jij bent stom’ roepen/schreeuwen*
*indien er iets niet van toepassing is mag je het doorhalen 🙂
En als ouder zijnde word je gewoon niet vrolijk als één van bovenstaande gebeurt. In dit blogbericht vertel ik je daarom graag meer over wat er eigenlijk van binnen gebeurt met je kind als je ‘nee’ zegt. En natuurlijk het belangrijkste, hoe maak je dit nu een stukje makkelijker en meer ontspannen?
Natuurlijk kun je dit makkelijker maken…
Je kunt overal ‘ja’ op zeggen, dan is je kind namelijk blij en voorkom je allerlei driftbui -en huilachtige toestanden. Maar de vraag is, word jij daar blij van en is dit uiteindelijk het beste voor je kind?
Als je mijn kinderen vraagt of ze een ijsje willen zullen ze zelden ‘nee’ zeggen (als dat zo is dan zijn ze waarschijnlijk ziek), maar als ze de hele dag ijs zouden eten zou dat nu zo goed voor ze zijn?
Hun suikerspiegel rijst de pan uit, ze krijgen overgewicht, ze hebben geen tijd meer om te spelen want ze zijn de hele dag ijs aan het eten wat hun ontwikkeling te kort doet en mijn geld vliegt mijn portemonnee uit aan ijs. Oké, misschien een beetje overdreven, maar je snapt mijn punt.
Als je ‘nee’ zegt tegen je kind, zit hier dus vaak een reden achter. Bijvoorbeeld dat je niet wil dat ze veel ongezond eten, of dat ze hun ogen teveel vermoeien door te vaak op een schermpje te kijken. Natuurlijk hoef je niet altijd het woord ‘nee’ te gebruiken, ook daar zijn alternatieven voor, maar de boodschap blijft hetzelfde in dit geval. Je kind krijgt geen ijs.
Wat gebeurt er met je peuter/kleuter als je ‘nee’ zegt
Om te begrijpen waarom je kind zo boos of verdrietig wordt en je hier meer begrip voor kunt opbrengen, is het goed om te weten wat er in het hoofd van je kind omgaat op dat moment.
Als je dit proces heel zwart-wit bekijkt, gaat je kind namelijk door een soort mini rouwproces heen. Als we in dit voorbeeld even teruggaan naar het ijsje, gaat dit zo:
1) Je kind vraagt om een ijsje en jij zegt ‘nee’
2) Je kind is teleurgesteld dat hij/zij geen ijsje krijgt
3) Je kind wordt boos of verdrietig
4) Je kind heeft moeite om deze grote emoties een plek te geven en gaat zijn emoties op een manier uiten die je als ouder zijnde als onprettig ervaart (lees: schreeuwen, driftbui, huilen, je kent het wel….)
Wat er dan gebeurt kan twee kanten op. Je kunt dan natuurlijk alsnog ‘ja’ zeggen en je kind wordt blij. Maar wat je kind daarvan leert is:
-Als ik maar genoeg zeur/huil/schreeuw/boos wordt, krijg ik alsnog mijn zin
-Mijn ouders stellen geen grenzen (en stiekem word ik daar onrustig van want ik weet niet waar ik aan toe ben)
Door soms ‘nee’ te zeggen leert je kind veel meer
Als je blijft volhouden dat je kind geen ijsje krijgt, leert het uiteindelijk namelijk veel meer lessen:
-Je kind leert wat de grenzen zijn, wat uiteindelijk rust geeft aan je kind omdat hij/zij weet waar hij/zij aan toe is en de volgende keer kan verwachten
-Ik kan niet altijd mijn zin krijgen, ook in het echte leven zijn er grenzen
-Nee zeggen is oké, dus je kind leert zelf ook nee zeggen tegen zichzelf en tegen anderen in de toekomst
-Kinderen leren omgaan met teleurstelling (hier is nog wel een rol voor jou als ouder weggelegd om ze te coachen bij hun emoties)
Als je je hiervan bewust bent, wordt het makkelijker om zelf rustig te blijven in dit soort situaties en niet toe te geven.
Maar vergeet ook uiteraard niet om ‘ja’ te zeggen
Je kunt je kind namelijk nooit verwennen met teveel liefde en/of aandacht. Dus ja, leg die telefoon eens aan de kant, ja, ga samen een toren bouw, ja, ga samen een boekje lezen, ja, ga samen springen op die trampoline, ja ga samen schommelen, JA!
Waar kan jij geen nee tegen zeggen 🙂
Waar je natuurlijk geen nee tegen hoeft te zeggen, is mijn aanbod voor een gratis coachingsessie 🙂
Dus kun jij nog wel wat hulp gebruiken om je kind te coachen met zijn emoties, of ben je op zoek naar tips om die ‘nee’ wat vriendelijker binnen te laten komen bij je kind? Of heb je een hele andere uitdaging thuis op het gebied van ontspannen opvoeden? Maak dan hier een afspraak.
Kun je tot die tijd nog tips gebruiken? Dan raad ik je van harte mijn gratis e-book aan met mij drie gouden tips voor het leuker en meer ontspannen opvoeden van je peuter of kleuter. Meer informatie vind je hier.