Moeilijke dingen doen

Ik ben er helemaal voor om positief in het leven te staan. Maar ik geef toe met alle nieuwsberichten over stijgende prijzen en oorlog kan het wel een uitdaging kan zijn.
Maar ook op kleine schaal kom je elke dag dingen tegen die niet leuk zijn, in de file staan (fijn dat het C-virus weg is, maar dat is dan toch een beetje jammer ) of in de ochtend haasten om de kinderen op tijd op school te hebben.

En dit geldt ook voor je kind. Je kind komt ook elke dag dingen tegen die niet leuk zijn. Een opdracht die ze op school samen moeten doen maar die niet loopt zoals ze willen. Een vriendje dat niet met ze wil spelen. Een moeilijke toets. 

Maar er is ook goed nieuws (voor je gaat denken, wat is dit voor een depressieve e-mail :-)). Want iedereen kan moeilijke dingen doen! En er is een eenvoudige manier om met vervelende of lastige dingen om te gaan. En dat is door de WAVE te doen. WAVE staat voor Weglopen, Accepteren of Veranderen.
In mijn e-book vertel ik je hier nog veel meer over.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Afgelopen week waren mijn kinderen in de ochtend televisie aan het kijken. En ze beginnen nu echt de leeftijd te krijgen dat ze veel Youtube kijken (ik vraag me wel eens serieus af of de generatie van nu nog wel weet wat ‘gewone’ televisie kijken is). En nu is er een dame op Youtube die niet helemaal matcht met mijn idee van een rustige ochtend. Want ze is zo enthousiast over haar challenge dat ze helemaal hyper tegen de camera aan het schreeuwen is. 

Ik kan op zo’n moment ook weglopen, maar dat was niet zo handig als er nog boterhammen gesmeerd moeten worden voor school. Ik kan het accepteren, maar met al mijn goede bedoelingen ging dat in de ochtend niet of kan ik het proberen te veranderen. Dus ik vroeg aan mijn dochter of het geluid wellicht iets zachter mocht en uitgelegd waarom.
Komt mijn dochter zelf al met een prachtige oplossing: ‘Mama, ik wil graag naar het spelletje kijken dat ze doet, maar ik zal het geluid uitzetten dan heb jij er geen last van.’

En zo makkelijk kan het dus soms gaan. Want een deel van veranderen is ook oplossen. En hoe fijn is het dus als je kinderen vanaf jonge leeftijd al geleerd hebben om oplossingen te verzinnen (en het liefste eentje die voor iedereen oké is).