Mindfulness en ontspanning in de klas

Mindfulness is ‘hot’. Voor veel volwassenen is het een manier om rust te vinden in hun drukke leven.

Door de eenvoudige en praktische basisbeginselen van mindfulness, is het echter heel goed mogelijk om ook kinderen op jonge leeftijd al spelenderwijs te leren over mindfulness.

Wat zijn de voordelen om kinderen al op jonge leeftijd te introduceren in de principes van mindfulness?

-Kinderen zitten lekker in hun vel
-Doordat ze lekker in hun vel zitten, gaat leren makkelijker
-Kinderen kunnen zich beter concentreren
-Ze leren hoe ze om kunnen gaan met tegenslag (wat ze onvermijdelijk gaan tegenkomen, of het nu een toets is die niet goed gaat of een vriendje dat niet met ze wil spelen)
-Daardoor zie je dat kinderen meer zelfvertrouwen opbouwen
-Kinderen voelen zich positief (mede doordat ze negatieve gedachten leren te identificeren en om te buigen)

Als je kinderen dit op jonge leeftijd al leert, ben ik ervan overtuigd dat dit ze helpt om gelukkig en succesvol te zijn in hun leven.

Hoe pas je de mindfulness en ontspanning toe in de klas?

Hoe je met mindfulness en ontspanning in de klas aan de slag kan, is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Maar voor elke leeftijd zijn er mogelijkheden.
Zo kan het voor kleuters leuk zijn om spelenderwijs zich bewust te worden van hun ademhaling. En hoe die ademhaling je bijvoorbeeld kan helpen als je je boos voelt of als het druk is in je hoofd.

Voor kinderen in de middenbouw en bovenbouw kun je ook gaan werken met emotiemanagement en met strategieën hoe je omgaat met vervelende emoties. Of hoe ga je om met situaties die even niet lopen zoals je ze had bedacht? Als je ruzie hebt met je beste vriend of als het samenwerken in een project niet gaat zoals je wil?
Hoe pak je je rust terug in drukke of op stressvolle momenten? En hoe ga je om met negatieve opmerkingen van anderen? Dit alles helpt kinderen om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan, omdat ze altijd kunnen terugvallen op de geleerde technieken.

Het doel van mindfulness

Het doel om kinderen bekend te maken in de wereld van mindfulness en ontspanning is om kinderen zich goed te laten voelen over zichzelf, dat ze met (zelf)vertrouwen in de wereld staan. Om kinderen te leren hoe ze met emoties kunnen omgaan en ze de kracht van hun gedachten kennen. Op die manier creëer je een fijne sfeer in de klas en een optimaal leerklimaat.

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Om kinderen bekend te maken met de voordelen van mindfulness en ontspanning, heb ik verschillende workshops ontwikkeld, afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Deze workshops zijn volledig aan te passen aan de beschikbare tijd in de klas. Zo is het mogelijk een éénmalige workshop te doen of in meerdere delen om zo nog verder de verdieping in te gaan.
Mijn workshops zijn mogelijk voor alle basisschoolleeftijden.

Zie jij ook de voordelen en wil je jouw klas introduceren in de wereld van mindfulness? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Ook als je vragen hebt over deze workshops, aarzel dan niet om me een e-mail te sturen: info@zijnenzen.nl.