Mijn Franse tante Gazeuse

Met het risico dat ik nu ontzettend oud ga klinken, wil je toch even terug mee nemen naar mijn kinderjaren. Op de televisie (we leven in het jaar 1996) had je toen de kinderserie ‘Mijn Franse tante Gazeuse.’
Even in een notendop waar de serie over ging: Katootje leeft met haar ouders in de plaats ‘Droogbaak’. Het is een plaats waar alles keurig netjes verzorgd is, en het motto van het plaatsje is dan ook niet voor niets ‘Rust, reinheid en regelmaat’. Natuurlijk komt dan de zus van Katootjes moeder om de hoek kijken, tante Gazeuse, die het niet zo nauw neemt met de regels van Droogbaak waardoor er allemaal leuke situaties ontstaan. Als je op Youtube zoekt naar ‘mijn Franse tante Gazeuse’ kun je nog wel wat filmpjes vinden die je een sfeerimpressie geven 🙂

Maar waarom moest ik hier aan denken, vraag je je misschien af?

In de serie zit ook een liedje dat gaat over ‘Rust, reinheid, regelmaat’ en hoewel dit natuurlijk zwaar overtrokken werd in Droogbaak (de mensen klapten bijvoorbeeld met hun pink in plaats van met hun handen zodat het niet teveel herrie zou maken), is wel gebleken dat veel kinderen wel baat hebben bij deze drie pijlers.

Rust, reinheid, regelmaat

Je zou twee van de 3 R’s, rust en regelmaat, ook kunnen samenvatten als ‘routine’ of ‘structuur’. Dit begint al vanaf het moment dat je baby geboren wordt. Als je je handelingen in een bepaalde vaste volgorde doet, weet je baby op een gegeven moment wat er gaat komen. Als je bijvoorbeeld altijd eerst zijn luier verschoond voordat je de fles geeft, weet je baby dus op een gegeven moment als je zijn luier verschoond, dat het tijd is voor zijn fles. Dit betekent niet dat je alles altijd op exact hetzelfde uur en tijd hoeft te doen, je kindje geeft zelf aan wanneer het iets nodig heeft. Maar je kunt hierin wel dezelfde volgorde aanhouden.

Doordat je baby en later je dreumes, peuter of kleuter weet wat er komen gaat, geeft dit een bepaalde mate van voorspelbaarheid. En die voorspelbaarheid geeft rust, doordat kinderen weten wat er komen gaat. Hoe groter ze worden, hoe makkelijker het natuurlijk ook wordt om hier met ze over te praten en bijvoorbeeld uit te leggen wat er komen gaat. Hierdoor versterk je een gevoel van veiligheid bij je kind.

Nog meer voordelen van de 3 R’s

Naast het gevoel van veiligheid en rust dat je je kind biedt, biedt een bepaalde dagroutine nog meer voordelen:

  1. Een dagroutine vermindert de strijd met je kindje. Hij/zij weet dat het nu gewoon de tijd van de dag is om te komen eten…pyjama aan te doen…tanden te poetsen en dat kun je ook richting je peuter/kleuter aangeven.
  2. Als je kind groter wordt, weet hij/zij wat er komen gaat en wat er van ze verwacht wordt. Dan gaan we bijvoorbeeld uit zichzelf zich aankleden in de ochtend of hun jas ophangen als ze uit school komen zonder dat je dit hoeft te zeggen.
    Dit geeft je kind een gevoel van onafhankelijkheid waardoor ze minder het gevoel hebben dat ze de strijd met je aan moeten.
    En vergeet je kind uiteraard niet om ze te complimenteren met alles wat ze al uit zichzelf hebben gedaan om je kind zichzelf nog beter te laten voelen J
  3. Je kinds biologische klok gaat ook meer gelijk lopen met een dagritme. Als je een vast avondritueel aanhoudt voor het slapen gaan (bijvoorbeeld pyjama aan, tanden poetsen, boekje lezen), zal je kind makkelijker in slaap vallen.

En natuurlijk zijn er uitzonderingen

Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar en je kunt niet alles plannen. Dit zijn ook zaken die bij het leven horen en die je kind ook zal leren. En natuurlijk zijn er soms omstandigheden waardoor je van je routine wil afwijken. Als je kind jarig is, is er niets aan de hand als hij/zij iets later naar bed gaat.

En op vakantie weet ik dat het ook lastig is om routines vast te houden en dat is oké. Je hoeft ook niet de hele dagroutine hetzelfde te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een paar dingen hetzelfde te houden (bijvoorbeeld samen ontbijten als je dit thuis ook doet).

Zie een routine gewoon als een steuntje in de rug voor jezelf en je kind waardoor je makkelijker en meer ontspannen door de dag heen komt 🙂

Ik wens je hier veel succes mee. Als je vragen hebt over dit blog, of als je op zoek bent naar meer tips, neem dan gerust hier contact met me op. Ik deel graag al mijn tips en trucs met je zodat jij een meer ontspannen, gelukkige ouder wordt en je kindje ook 🙂