Laat het los, laat het gaan….

Sorry, als deze bovenstaande zin meteen een liedje oproept dat zich de rest van de dag in je hoofd nestelt. Vooral als je meiden hebt in de kleuterleeftijd, zal je deze zin meteen associëren met de film Frozen. Toch heb ik ervaren dat deze zin ook een mooie mantra kan zijn als je voelt dat je stressniveau gaat toenemen zonder dat je hiervoor Elsa uit Frozen hoeft te imiteren. Toen ik dit namelijk zelf ging toepassen, bleken mijn kinderen ineens veel meer zelfstandig te zijn dan ik dacht. En het mooie was, ik vond het nog prima ook (of met andere woorden, ik bleef er rustig bij).
Daarom deel ik, met name in deze tijd waarin we opvang/school en werk aan het combineren zijn, graag deze tip met je.

Als je niet de hele dat met het liedje van Frozen in je hoofd wil rondlopen, kun je deze zin ‘Laat het los, laat het gaan’ ook vervangen door: ‘Hoe erg is het….’ of ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren?’.
En natuurlijk is dit niet alleen van toepassing op deze (Corona)tijd, maar ook als we straks weer meer naar buiten mogen en de scholen en opvanglocaties weer open gaan.

Want stel dat je kleuter naar de toilet moet en nog moeite heeft om dit alleen te doen, maar jij zit net in een videobespreking. Wat doe je dan? Je kunt de bespreking onderbreken. Maar je kunt ook je kind het vertrouwen geven om hem zelf naar de wc te laten gaan. In het beste geval gaat dit goed, en heeft je kind meer zelfvertrouwen gekregen dat hij zelf naar de wc kan. En wat is het ergste dat kan gebeuren? Hij plast ernaast? Hij veegt zijn billen niet genoeg schoon? Is een vies toilet of een vieze onderbroek dan het ergste? En weegt dit op tegen dat trotse gezichtje dat hij zelf naar de toilet is gegaan?
Dat zijn vragen die ik niet voor je kan beantwoorden, maar hopelijk wel een andere blik op de situatie werpen.

Een andere (toekomstige) situatie kan zijn dat jullie weer naar de opvang gaan, maar je kind persé zelf zijn schoenen wil aandoen. Natuurlijk precies op het moment dat jij daar even geen tijd voor hebt. Een bijna vanzelfsprekende reactie is dan dat je boos en gestrest wordt.
Maar hoeveel beter zou je peuter zich voelen als hij uiteindelijk wel zijn schoenen zelf aan heeft gekregen? Oefening baart kunst, dus de volgende keer gaat het mogelijk weer ietsjes sneller. Daarnaast krijgt je kind het vertrouwen dat hij het zelf kan. 
En wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je te laat komt op je werk? En hoe erg is dat? En weegt het op tegen het feit dat je kind leert zelf zijn schoenen aan te doen, waardoor hij het binnenkort wellicht zelf kan doen en het jou tijd scheelt? Wederom geen vragen die ik voor je kan beantwoorden en misschien zijn de antwoorden wel per situatie verschillend. Maar misschien wel stof tot nadenken geeft.

In veel situaties leidt die hogere zelfstandigheid van je kind uiteindelijk tot meer tijd voor jezelf, hoewel ik heb ook meegemaakt dat er situaties kunnen ontstaan die bij mij ook twijfels oproepen. Zo hadden mijn kinderen (in al hun zelfstandigheid) bedacht dat ze drinkflesjes wilden die helemaal boven in het keukenkastje stonden. Hiervoor waren ze op het aanrecht geklommen om die te pakken. Persoonlijk niet een situatie waar ik heel blij mee was toen ik het achteraf hoorde. Het was gelukkig gelukt zonder kleerscheuren of dat er pleisters aan te pas moesten komen. Toen ik het hoorde moest ik ook een keer diep ademhalen. Vroeger zou mijn eerste reactie zijn geweest om boos te worden. Maar ik heb inmiddels ook geleerd om op mijn kinderen te vertrouwen, en soms moeten ze ook zelf kunnen leren wat wel en niet werkt. 

En werkt het een keer niet? Wil je kind zelf een glas water uit de kraan halen, maar doet hij het te vol en knoeit hij? Probeer dan een keer diep adem te halen (en zeg: ‘Laat het los, laat het gaan’) en het dan te zien als een leermoment.
Ik vind het persoonlijk ook fijner als iemand tegen mij zegt:’Dan heb je nu geleerd wat niet werkt, hoe kunnen we het de volgende keer anders doen’, dan dat iemand tegen mij zegt dat ik het fout doe omdat ik loop te knoeien. Dat weet ik dan vaak zelf ook al wel. Maar zelfs dan kun je denken: ‘Laat het los, laat het gaan…….’.

Ik hoop dat deze tips je helpen in de situatie waarin we ons op het moment bevinden en het leven weer een beetje gemakkelijker voor je maken. Heb je vragen of wil je verder praten over hoe je dit in je persoonlijke situatie kan toepassen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen of een gratis sessie te plannen: www.zijnenzen.nl/gratis-sessie. Ik help je graag.