Knutsel ideeën

Op deze pagina vind je inspiratie als je nog op zoek bent naar een leuke knutselactiviteit met je peuter en/of kleuter.

*Hindernisbaan

Buitenspelen is gezond en wat is er nu leuker om met stoepkrijt aan de slag te gaan? Veel meer heb je ook niet nodig om een hindernisbaan in je tuin aan te leggen. En dan samen een wedstrijdje doen wie er het snelste is 🙂

*Onderzetters en deksels van strijkkralen

Nuttig en leuk knutselen met je kleuter: wat dacht je van onderzetters gemaakt van strijkkralen? Of deksels om insecten uit je glas te houden? Niet alleen leuk om te doen, maar staat ook nog eens leuk op je tafel 🙂

*Dromenvanger van strijkkralen

Heeft jouw kind ook wel eens last van enge dromen? Hoe leuk is het dan om een samen een dromenvanger te knutselen, die je vervolgens in de slaapkamer kan ophangen? Een dromenvanger komt van origine uit de Indiaanse cultuur. Zij geloofden dan enge dromen werden gevangen in de dromenvanger en als de zon ‘s morgens op de dromenvanger schijnt, verdampen de enge dromen. Je kunt dromenvangers op allerlei manieren en met allerlei materialen knutselen. Ik heb hiervoor strijkkralen, wol en veertjes gebruikt.

*Schilderij van ijsstokjes

Met dit warme weer ook zoveel ijsjes gegeten 🙂
En toevallig nog schelpen over van de strandvakantie, waarvoor je nog geen bestemming hebt?

Dan hier een leuke knutseltip voor jou en je peuter/kleuter:
Men neme 12 ijsstokjes, stiften en bijvoorbeeld schelpen of letters als decoratie, maar gebruik gerust je fantasie of kijk wat je nog aan knutselspullen in huis hebt. Samen maak je hiermee bijvoorbeeld een mooi schilderij. Veel plezier!

*Zelf een kleurplaat maken van een foto

Hebben jouw kinderen inmiddels ook al alle kleurplaten van internet ingekleurd?

Maak dan je eigen kleurplaat van een foto! Heel gemakkelijk en gegarandeerd een originele kleurplaat 🙂

Hoe werkt het?
1) Kies een foto uit en voeg deze in in een document in Word. 2) Klik op de foto zodat ‘opmaak’ bovenaan in beeld verschijnt.
3) Ga bij ‘artistieke effecten’ (zit bij mij aan de linkerkant) naar ‘fotokopie’ en klik hierop
4) Ga dan naar ‘kleur’ (deze knop zit bij mij boven ‘artistieke effecten’) en klik dan op ‘Zwart-Wit: 50%’ of ‘Zwart-Wit: 75%’. Het is een kwestie van uitproberen wat het mooiste bij jouw foto past.

En voilà: je foto is veranderd in een originele kleurplaat.

Als je kind groot genoeg is om zelf foto’s te maken, kun je ook samen met je kind foto’s maken van plaatjes die een leuke kleurplaat geven. Dit kan iets in de natuur zijn, maar ook iets wat je kind zelf heeft gemaakt, zoals wij hebben gedaan met Playmobil.

*Sensory bag

Ik ben enthousiast over de ‘sensory bag’ 🙂
De sensory bag is een zakje met gel, waarin je zelf allerlei voorwerpen in kan stoppen. Dit kunnen kleine speelgoedjes zijn of knutselspullen die je nog hebt liggen, maar ook gewoon stukjes rietje of ongekookte pasta.
Hiermee kun je dan vervolgens oneindig veel spellen doen. Je kind kan bijvoorbeeld een onderdeeltje door het zakje duwen, maar ook letters schrijven, tellen hoeveel onderdelen er in het zakje zitten of kijken hoe het licht er doorheen valt zijn mogelijkheden.
In het kort: dit ‘educatief speelgoed’ is niet alleen simpel, makkelijk, goedkoop en geeft geen rommel in huis, maar veel (aankomende) peuters (en kleuters) vinden het ook nog geweldig leuk om mee te spelen. Dat geeft jouw ruimte voor een moment voor jezelf, maar het is ook leuk om als rustige activiteit samen met je kind te doen.

Vaasje bloemen

Dit vaasje bloemen maak je gemakkelijk met allerlei materialen die je al in huis hebt:
-eierdozen
-glazen potje (bijvoorbeeld een leeg jampotje of groentepot)
-Rietjes
-Verf