Hoe besteed je jouw tijd als ouder het beste?

Kinderen willen vraag tijd en aandacht van hun ouders. Die tijd en aandacht helpt je kind om te groeien in zijn/haar ontwikkeling. En als ouder wil je ook graag je tijd en aandacht aan je kind geven, om ze te helpen bij hun ontwikkeling. Om ze te helpen gelukkig te worden, vriendjes te maken, samen te genieten van de mooie dingen in de natuur….

En dat proberen we te doen in het drukke leven dat we al hebben, waarin niet alleen onze kinderen onze aandacht vragen, maar ook ons werk, ouders, broers, zussen, vrienden, sport. Het kan dus een hele uitdaging zijn om de kostbare tijd die je hebt juist te besteden.

Een vraag die dan bij mij opkomt is, wat is juist? Wat is het ‘juist’ besteden van je tijd?
Je kunt deze vraag aan 100 verschillende mensen stellen en ik durf te beweren dat je dan ook 100 verschillende antwoorden krijgt.
Want wat juist is, ligt aan de situatie, ligt aan de beschikbare tijd en ligt vooral aan jou. Wat goed is, kan niemand anders bepalen dan jijzelf.
En om te weten wat jij een goede tijdsbesteding vindt, is het goed om te weten wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat vind je belangrijk voor jezelf? Waar hecht jij waarde aan? Wat wil jij je kind meegeven aan waarden?

Zelf ben je één van de grootste voorbeelden voor je kind. Op een gegeven moment komt je kind in een fase waarin dit soms pijnlijk duidelijk wordt, doordat ze jou gaan nadoen. Op die momenten ga je jezelf in je kind herkennen. En dat kan heel onschuldig zijn (zoals mijn dochter die haar speelgoedlaptop pakte en zei: ‘Mama, ik ga werken’, omdat ik zelf ook in het dagelijks leven grotendeels achter een laptop zit te werken 😊). Maar het kan ook zijn dat je kind uitspraken gaat doen tegen haar poppen die jezelf in een boze emotie eruit gefloept hebt.

Sta je er zelf wel eens bij stil wat je belangrijk vindt? Als je kind jouw aandacht vraagt, maar je was eigenlijk van plan die grote berg was weg te werken die al een week in de weg ligt, wat doe je dan? En hierin zijn een goede of slechte antwoorden. Hierin is alleen jouw antwoord.

Als je het lastig vindt om een beslissing te maken op zo’n moment, bedenk je dan wat je jezelf over een maand nog gaat herinneren. Als jij van jezelf weet dat je meer relaxed bent en fijn kan spelen met je kind nadat je die berg was hebt weggewerkt, dan is dat oké. Wellicht zitten hier voor jou wel waarden achter als ‘jezelf aan een plan houden’, ‘eerst werken, dan spelen’ of geeft het jou simpelweg die rust in je hoofd die je nodig hebt. Geef dan bij je kind aan dat je nu bezig bent, maar dat je na de was alle tijd voor je kind hebt.

En als je wel die berg was uit je hoofd kan zetten en met volle aandacht op dat moment bij je kind kan zijn, is dat ook oké. Geniet dan van jullie moment samen. De was loopt niet weg (hoewel het soms wel makkelijk zou zijn….)

Als we toch in de categorie ‘tips’ bezig zijn….als je wat meer tips kunt gebruiken om meer balans te krijgen in je leven als drukke ouder, meld je dan aan voor mijn gratis minicursus.
In deze minicursus deel ik 4 video’s met je met bijbehorende praktische opdrachten om meer rust en energie terug te brengen in je drukke leven.

Dus als jij je kind wil helpen om de beste versie van zichzelf te worden, maar op zo’n manier dat jij kan genieten van je kind en je lekker in je vel zit, dan is deze cursus zeker het bekijken waard.

Benieuwd? Klik dan hier voor meer informatie.