Je eigen automatische piloot is beschikbaar zonder vliegtuig :-)

De inspiratie van dit blog kwam rechtstreeks uit mijn eigen keuken gevlogen (om maar even in vliegtermen te blijven 🙂 ).
Ik bevond me namelijk op een ochtend starend in de koelkast, met eigenlijk geen idee waarom ik de koelkast had opengemaakt. Nadat ik er een moment goed over nagedacht had, bleek ik in een hele andere kast te moeten zijn…..

Is het jou ook wel eens overkomen? Dat je bijvoorbeeld in je auto naar het werk rijdt (hoewel deze situatie nu al wel even geleden kan zijn) en dat je op een bepaald moment denkt: ‘Oh, ben ik hier al?’ Dat je je een heel stuk van de rit eigenlijk niet bewust kan herinneren? Of nog erger dat je je niet kunt herinneren of het stoplicht waar je zojuist onderdoor reed eigenlijk wel op groen stond.

Of dat je bijvoorbeeld uit de badkamer de zonnebrandcrème wil halen en dat je onderweg een slingerende kinderpyjama tegenkomt die je dan eerst op de plek gaat liggen waar hij wel hoort. Dan zie je op de slaapkamer knuffels op de grond liggen die je dan even opraapt en voor je het weet ben je weer zonder zonnebrand onderweg naar beneden…..

Hoe kan dit gebeuren?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar hoeveel gedachten een mens per dag heeft. Gemiddeld genomen zijn dit er meer dan 50.000. Gelukkig hebben we al die gedachten niet bewust, ik denk dat ik persoonlijk knettergek zou worden 🙂
Een gedeelte van je gedachten en van je dagelijkse handelingen gaan automatisch, ofwel op de automatische piloot. En dat is voor een deel ook maar goed, het zou niet praktisch zijn als je steeds moest bedenken dat je in –en uit moest ademen. Of wanneer je wil gaan lopen dat je bewust moet nadenken hoe je je ene been voor het andere moet zetten.
Door onze automatische piloot gaat een gedeelte van onze dag ‘vanzelf’. En zoals gezegd, is dat gedeeltelijk heel praktisch, maar het kan ook een valkuil zijn.

De valkuil van automatische gedachten

Je gedachten kunnen ook een patroon ontwikkelen. Als je maar vaak genoeg iets denkt (bijvoorbeeld ‘andere moeders zijn veel leuker met hun kinderen’) ga je het zelf geloven en er ook (onbewust) naar handelen. In het geval dat je denkt dat je niet leuk genoeg bent met je kinderen (en voor je kind ben je echt wel de beste maar dat ter zijde), kan het zo zijn dat je wil gaan overcompenseren door dan maar geen grenzen te stellen. Of dat het je zoveel moeite kost om leuker op te voeden, dat je het niet eens meer gaat proberen. Met beide opties bereik je niet het resultaat wat je eigenlijk wil bereiken.

Gelukkig is er goed nieuws

Ingesleten gedachten kun je vergelijken met een stroompje water. Hoe meer water er stroomt, hoe dieper de geul wordt waardoor het water stroomt. Op den duur stroomt het water automatisch door de geul. Dit zijn ook je automatische gedachten. Het goede nieuws is, dat het mogelijk is om een nieuwe route aan te leggen voor het stroompje.
De eerste stap hierin is om je bewust te worden van de gedachten die je hebt. Als je de veters van je kinds schoenen aan het strikken bent, durf ik te wedden dat je dan niet aan het nadenken bent hoe de rechterveter onder de linkerveter door moet, je een lusje moet maken enzovoort, maar waarschijnlijk ben je je aan het afvragen hoe laat het is en of je nog wel op tijd op je werk komt en wat het eerste is dat vandaag op de agenda staat. Of je vraagt je af of je alles wat de kinderen vandaag nodig hebben wel in hun tasjes hebt gestopt voor school of kinderdagverblijf.

Hoe kun je hiermee aan de slag?

De eerste stap is om dan even terug in het ‘nu’ te komen en je bewust te worden dat allerhande gedachten je naar het verleden of de toekomst brengen, en je afleiden van het moment waarin je je bevindt. Als je dit veel oefent (en vooral jezelf de tijd hiervoor gunt), zal je zien dat je je meer bewust gaat worden van je ingesleten gedachtepatronen en wordt het makkelijker een nieuw stroompje te gaan maken met helpende gedachten. Maar natuurlijk hoef je niet te wachten tot je al je gedachten geïdentificeerd hebt. Je kunt ook voor jezelf al een krachtige mantra bedenken en deze regelmatig (het liefste hardop) herhalen.

Ben je klaar voor verandering?

Ben jij je bewust van ingesleten negatieve gedachtepatronen die de opvoeding van je kinderen beïnvloeden? Zou dat wellicht één van de redenen zijn dat je vaak moe bent, niet lekker in je vel zit en je kinderen hierdoor ook onrustig zijn en jullie elkaar niet goed lijken te begrijpen?
Als je klaar bent om hier verandering in te brengen, help ik je graag. Vraag een gratis coachgesprek aan via mijn website of stuur me een e-mail: info@zijnenzen.nl.