Is het voor jou ook zo vanzelfsprekend?

Soms zijn dingen die je doet zo vanzelfsprekend voor je, dat het een gewoonte is die je niet eens meer opvalt.

Zo vind ik het leuk om op zondagochtend de wekelijkse foldertjes door te bladeren. Niet dat ik iets nodig heb, maar het is inmiddels een gewoonte. Zo viel het me ook pas recent op, dat ik (zonder dat ik me daar dus echt bewust van ben), de foldertjes sorteer. Ik lees niet folder voor folder, nee, de folders die ik niet interessant vind leg ik weg en daarna begin ik pas aan het doorbladeren van de folders die ik wel wil lezen. Waarbij de dikste meestal onderop ligt. 

Toen ik me hiervan bewust werd, gingen er meer lampjes in mijn hoofd branden. Zo begon ik na te denken over andere gewoontes. Ik bedacht me toen ook dat het al een tijdje geleden was dat ik ‘to-do-lijstjes’ had gemaakt, terwijl ik hier in het verleden toch echt een fan was (en er ook dagen waren dat ik dacht dat ik niet zonder kon). Vooral op mijn vrije dagen maakte ik in de ochtend een lijstje wat er die dag allemaal moest gebeuren (volgens mezelf dan). Daar stonden dan dingen op als het poetsen van de keuken, een wasje draaien, vouwen en strijken. Maar ook als ik bepaalde formulieren moest invullen, als er nog boodschappen gehaald moesten worden of de kinderen die dag in bad moesten, zette ik dat op het lijstje. Alles zodat ik het maar niet zou vergeten te doen die dag.

Het was dan ook een vreemde gewaarwording voor mij, dat ik tot de conclusie kwam dat het leven gewoon doordraait zonder al die to-do-lijstjes en dat ik me er ook nog veel beter bij voel. Natuurlijk gebruik ik agenda app’s voor afspraken (waar alles van het hele gezin in staat) en zijn er planningen voor de lange termijn (zo wil de belastingdienst toch echt voor een bepaalde datum mijn aangifte hebben en ik hou zelf ook niet van te laat zijn). Maar die dagelijkse lijstjes met huishoudelijke taken en geregel komen te vervallen en alles draait door zonder dat ik iets mis.

Hoe is het zo gekomen?

Dit alles lijkt op een wisselwerking. Doordat ik bewuster ben gaan leven, heb ik meer energie. En doordat ik meer energie heb, voel ik me positiever, heb ik meer rust in mijn hoofd en voel ik me beter. Daardoor is het makkelijker om het grote plaatje te overzien en te bepalen wat echt belangrijk is. Ik werk efficiënter en ben meer aanwezig in het moment. Ook probeer ik geen honderd-en-een dingen meer op 1 dag te plannen, maar ook bewust te kijken wat belangrijk is. Dat mijn keuken een dag niet is gepoetst, is over een jaar echt niet belangrijk. Dat ik door het poetsen van mijn keuken, niet de aandacht heb gegeven aan mijn kind toen ze dat echt nodig had wel.

En natuurlijk de belangrijke dingen die echt niet vergeten moeten worden, of die ik echt belangrijk vind om te doen, plan ik nog netjes in (met enige marge voor als er iets anders tussenkomt).

Nee je hoeft niet alles te laten vallen

Dit is echt geen pleidooi om alle huishoudelijke en administratieve taken dan maar te laten vallen. Want bij mij wordt echt nog gepoetst en alles netjes onderhouden. Alleen gaat het meer vanzelf. 

Doordat ik geen lijstjes meer heb, leg ik ook minder druk op mezelf. Als ik even met mijn kinderen bezig ben, ben ik ook met mijn aandacht bij hen en niet bij die lijst met klusjes die nog op me staat te wachten. En toch gebeurt alles wat belangrijk is. Het lijkt bijna magie 🙂

Heel eerlijk

Als je me, pak ‘m beet, vier jaar geleden had gezegd dat ik nu zonder to-do-lijstjes zou werken, zou ik je waarschijnlijk finaal voor gek hebben verklaard. Deze lijstjes leken onderdeel van mijn organisatorische kant en pasten goed bij mijn behoefte om controle te houden. 

Dus als jij nog wel het gevoel hebt geleefd te worden door dagelijkse planningen met klusjes, die je eigenlijk alleen maar meer druk en onrust bezorgen, weet dan een leven zonder dagelijkse lijstjes mogelijk is. En dat je je er veel beter gaat voelen zonder dat je aan efficiëntie verliest. 

Als je dit ook ziet zitten en je weer meer wil richten op de belangrijke dingen in het leven, zonder daarbij ouderavonden of juffendag te vergeten, is een eerste stap die je kan zetten het aanvragen van een gratis coachingssessie: http://Www.zijnenzen.nl/gratis-sessie

Zie ik je snel?

Gr’s Cindy Verhofstad