Is het echt zo makkelijk?

Het waren de letterlijke woorden die de moeder tegenover mij uitsprak: ‘Is het echt zo makkelijk?’

Ze was bij mij in het coachingstraject gestapt, omdat ze graag de sfeer in huis wilde veranderen. Er was nu veel strijd in huis tussen haar en haar peuter, van driftbuien van haar kind, gegooi met spullen, niet willen luisteren tot gemopper vanuit haar kant (en van haar partner) en kortgezegd daar was ze helemaal klaar mee.

Ze wilde dat het weer gezellig was in huis, ze wilde meer rust en vooral minder strijd, stress en gemopper. En willen we tenslotte niet allemaal dat het gezellig is in huis?

In de eerste sessie zijn we meteen aan de slag gegaan met een aantal concrete problemen waar ze thuis tegenaan liep. Bijvoorbeeld dat de ochtenden altijd zo’n vreselijke strijd zijn. Met hangen en wurgen krijgt ze iets van ontbijt bij haar peuter naar binnen, heeft ze al een halve marathon door het huis gerend om haar kind aangekleed te krijgen en staan ze maar net op tijd buiten zodat ze op tijd op haar werk is. Als ze op haar werk is, heeft ze het gevoel er al een halve morgen op te hebben zitten. En dan moet de werkdag nog beginnen.

Persoonlijk kan ik het alleen maar aanmoedigen als je ook vindt dat opvoeden toch heel anders zou moeten kunnen dan een aanéénschakeling van strijd en gemopper. Dat het gewoon leuker mag zijn voor iedereen en dat is ook precies de reden dat ik met Zijn en Zen ben gestart.

En het mooie is, de methode van ontspannen opvoeden bewijst zich keer op keer. Door het toepassen van praktische tips en de wereld eens wat vaker door de ogen van je kind te bekijken, wordt de sfeer in huis in een korte tijd vaak al stukken beter. En dat zonder dat het je als ouder veel moeite (of energie) kost.

Natuurlijk is er een stukje bewustwording van wat je zegt en hoe je reageert op je kind. Natuurlijk is het geen quick-fix oplossing en gelukkig zijn we allemaal mensen en maken we fouten (want hoe kunnen we anders leren als we nooit fouten maken?).

Maar als je ziet dat de methode werkt (zoals bij deze moeder), wordt het juist steeds leuker om hem te gaan toepassen. Als je ziet wat voor positief effect het heeft op de relatie met je kind en de sfeer in huis, wil je eigenlijk niet meer anders. En ook hier is het spreekwoord ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ van toepassing.

Van tevoren had deze moeder niet gedacht dat een verandering in de sfeer huis zo makkelijk kon zijn. Dat met een andere manier van communiceren, door te luisteren naar je kind en begrip te tonen voor de situatie, er al zoveel kon veranderen.

En stiekem wist ik het wel, maar toch altijd fijn om te horen dat het ‘zo makkelijk kan zijn’ 🙂

Als jij hier nu ook een heel blij gevoel van krijgt, als jij denkt ‘dat wil ik ook’ of ook als iets in je zegt ‘daar moet ik iets mee’ (ook al vind je het nog wel wat eng om dat toe te geven), dan nodig ik je van harte uit om met me kennis te maken tijdens een gratis coachingssessie. Naast dat we elkaar geheel vrijblijvend leren kennen om te zien of een coachingstraject de juiste volgende stap zou zijn (en als ik denk dat je bij mij niet aan het juiste adres bent, zal ik dat ook eerlijk zeggen), geef ik je ook meteen een tip mee waar je thuis mee aan de slag kan.

Dus als jij ook wil ervaren hoe makkelijk de sfeer beter kan worden in huis, druk dan (op) hier en neem contact met me op.