Ik heb een tuintje in mijn hart

Met het risico dat je nu de hele dag met dit liedje in je hoofd rondloopt (‘ik heb een tuintje in mijn hart, alleen voor jouwwwww…’), wil ik toch wat met je delen over tuinieren.

Persoonlijk ben ik geen grote fan van tuinieren, tenminste nog niet, misschien komt dat nog als ik later achter de geraniums zit 🙂

Maar tuinieren is in mijn ogen wel een goede metafoor om mijn kijk op opvoeden uit te leggen. Opvoeden is namelijk net als tuinieren. Je geeft zorg, liefde en aandacht aan de planten. Je zorgt voor voldoende licht, voor voldoende water, voor een vruchtbare bodem en met die ingrediënten groeien de planten in je tuin. Je kunt de tuin ook niet volledig loslaten, want dan zou alles gaan overwoekeren.

Zie je de parallel met opvoeden?

Ook je kinderen hebben liefde en aandacht nodig. En samen met een stukje regelmaat, of noem het voorspelbaarheid, is dat eigenlijk alles wat ze nodig hebben. Klinkt ontzettend simpel toch? En stiekem kan het dat wel zijn.

Maar vaak willen we als ouder zijnde alles zo perfect doen, dat we vergeten te kijken naar wat een kind echt nodig heeft. Dan zijn we uren online op zoek naar het perfecte verjaardagscadeau, terwijl het grootste cadeau dat je je kind kan geven, jouw tijd en aandacht is.

Of we zijn zo bezig met het leukste setje kleren uit te zoeken voor je kinds eerste schooldag, dat je vergeet te kijken naar wat je kind eigenlijk wil. En ik bedoel dit niet vervelend. Ik begrijp als geen ander dat je als ouder zijnde gewoon het beste wil voor je kind. Maar onbedoeld leggen we daarbij een grote druk op onze schouders. Omdat we het allemaal zo perfect willen doen en alsof dat nog niet genoeg is, maken we ons daarbij ook nog druk om wat anderen er eigenlijk van vinden.  

Zo simpel is het niet

Je zou kunnen zeggen: ‘nu ik dit weet, ga ik stoppen met stressen’. En natuurlijk is dat een heel mooi voornemen. En ik ben er zeker van dat je daar ook stapjes in kan zetten. Maar ik begrijp als geen ander dat het niet zo simpel is om alle opvoedstress ineens te laten varen. Want in ons hoofd zit toch zo’n stemmetje dat vaak vervelende vragen stelt als ‘ben ik wel goed genoeg als ouder’, ‘wat zullen die andere mensen wel niet denken van mijn kind (nu het zo staat te schreeuwen)’, of ‘wat zou die moeder wel niet gedacht hebben van de rommel in huis toen ze haar dochter voor een speelafspraak kwam brengen?’.

Gelukkig zijn er manieren om met dat stemmetje om te leren gaan. En ik help je daar graag mee. Zodat je kan stoppen met je druk te maken of je het wel goed doet als ouder, of anderen je wel een goede moeder vinden, of bijvoorbeeld over het vergeten van dingen (ja, want leidsterdag komt er ook weer aan :-)).

Dat je weet van jezelf dat je het goed doet en dat niemand perfect is. En dat je daar ook oké mee bent. Dat je ontspannen bent en daardoor energie hebt om die rustige en leuke ouder te zijn die je wil zijn, zonder dat je daarbij je kind tekort doet.

Heel veel moeders hebben last van negatieve gedachten en die gedachten slurpen energie. Maar als jij hier helemaal klaar mee bent en klaar bent voor verandering, neem dan eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Dit doe je simpel door een mailtje te sturen naar info@zijnenzen.nl. We plannen dan een kennismakingsgesprek, waarin we jouw persoonlijke opvoedsituatie bespreken en ik je al meteen een passende tip meegeef waar je thuis mee aan de slag kan. En dat is allemaal gratis en vrijblijvend. Dus eigenlijk kun je er alleen maar mee winnen 🙂

Zie ik je snel?

Groetjes Cindy Verhofstad