Ik ga er geen doekjes om winden

Meteen met de deur in huis….samen zijn met je kind kan (soms) gewoon vermoeiend zijn en saai. En opvoeden is, met name in de ‘lastige fases’ van het leven gewoon vervelend, frustrerend en moeilijk. Je probeert van alles, maar eigenlijk heb je het idee dat je het nooit goed doet. 

Zo dat is eruit

Als je bovenstaande herkent, heb ik goed nieuws voor je. Want ondanks dat opvoeden vermoeiend, saai en frustrerend kan zijn, kun je het echt leuker maken. Benieuwd hoe je dat doet?

Los van alle opvoedtips en trucs, los van de manier hoe je het beste je kindje kunt benaderen en even zonder te kijken hoe je het beste tegen je kind praat. Voor een heel groot deel staat of valt het met de manier hoe jij tegen de wereld aan kijkt. Bekijk je de dingen positief of negatief? Is het glas bij jou eerder halfvol of halfleeg?

Wat heeft glas te maken met opvoeden?

Wanneer je positief ingesteld bent, kost het je minder moeite om de positieve dingen te zien. Ook als het leven (of de opvoeding) even tegenzit. Is je kind ontzettend druk? Gelukkig heeft hij wel genoeg energie om leuke dingen te doen. Is je kind een echte dromer? Grote kans dat hij heel goed buiten de kaders (ofwel out-of-box) kan denken.
Maar ook als je kind een sterke eigen wil heeft, laat ze waarschijnlijk niet snel over zich heen lopen. 

Als je het positief kan bekijken, zien de dingen er meteen wat minder zwaar uit. En dan pas komen die opvoedtips om de hoek kijken, hoe je met deze situaties om gaat. 

En ook het omgaan met lastige situaties gaat beter als je de dingen positief bekijkt. Een positieve instelling geeft je namelijk automatisch en haast zonder moeite meer energie dan een negatieve instelling. Denk maar eens aan een situatie waarin je je heel vermoeid voelde (en dan vooral vermoeid in je hoofd). Waarschijnlijk voelde het leven toen ook een stuk zwaarder en had je meer negatieve gedachten. En die negatieve gedachten, zorgen er vervolgens weer voor dat je nog minder energie over hebt. Het omgekeerde gebeurt dus ook met positieve gedachten. Ze kosten minder moeite en kosten je dus geen energie. En als je de mooie dingen in het leven ziet, geven die je zelfs weer meer energie. En meer energie, is meer positiviteit. 

En als je meer energie hebt, is je lontje ook langer dus is het makkelijker om rustig te blijven als je kind z’n befaamde driftbui heeft en word je minder snel boos als je kind eten op de pas gedweilde vloer knoeit 🙂 

En om nog even terug te komen op het saaie en vermoeiende deel van opvoeden…

Als je samen zijn met je kind vermoeiend vindt of saai, hier nog een tip. Probeer eens te achterhalen wat je dan precies niet leuk vindt. Is het simpelweg dat je niet van rollenspellen houdt en het daarom niet leuk vindt om mee te spelen met je kind of zakt de moed je al in de schoenen als je peuter fruit moet eten omdat het altijd een strijd is? 
Kijk dan eens hoe je die tijden leuker kan maken? Als je kind samen met je met de poppen wil spelen en jij houdt niet van rollenspellen, misschien kan je dan gewoon jezelf zijn? Of wellicht is er iets wat jullie allebei leuk vinden om te spelen?

En sommige dingen zijn onvermijdelijk. Je kunt je peuter niet zijn fruit ontzeggen, maar je kunt wel proberen om die tijd ook leuker te maken door iets in te bouwen wat jij leuk vindt. Misschien even knuffelen na het hapje? 

En als je nu denkt, dat klinkt goed, maar hou houd ik dit vol in de dagelijkse hectiek? Of klinkt op papier heel leuk om niet-leuke momenten van de dag leuker te maken voor jezelf, maar waar begin ik? Ik help je graag. Dus een eerste stap die je kan zetten is een gratis coachingssessie met me in te plannen, zodat we dit samen kunnen bespreken: www.zijnenzen.nl/gratis-sessie

Ik hoop je snel te ontmoeten!