Ik ben moeder, wat is jouw superkracht?

Dit jaar zijn we met het hele gezin er lekker tussenuit geweest naar Texel. Even lekker zonnen, uitwaaien en zandkastelen bouwen op het strand. Voor de kinderen is het strand tenslotte een grote zandbak en laat dat nu net een van de favorieten zijn van onze dames 🙂 

Maar het is geen toeval dat we aan het strand zijn, ik ben fan van het strand en de zee, dus als het even kan, gaan we op vakantie naar zee voor onze jaarlijkse dosis ‘ vitamine sea’ of op zijn Nederlands ‘ vitamine zee’ En dit jaar hadden we het geluk dat dit kon.

Het strand en de zee zorgen bij mij voor een ontspannend gevoel. Voor sommigen is de zee misschien een grote bak water, ik kan er naar blijven kijken. Ik herinner me ook nog letterlijk de ontspannende sensatie die door mijn lijf ging toen ik voor het eerst dit jaar mijn eerste stap in het losse, zachte zand zette. Ik hoop dat jij ook het geluk hebt gehad om een ontspannen vakantie te ervaren (of te gaan ervaren als je nog mag gaan).

Waarom ik je dit vertel…

Omdat ik fan ben van het ontspannende strandgevoel, hadden mijn man en ik bedacht om ook thuis in huis wat meer ‘strandgevoel’ te creëren. Daarvoor gingen we op vakantie in eerste instantie op zoek naar een leuke lamp die hierbij past. Natuurlijk kom je dan ook terecht in de winkeltjes waar ze souvenirs verkopen, omdat souvenirs en interieur vaak samengaat in toeristische gebieden. Daarbij viel mijn oog op een rekje waarin tasjes hingen met de tekst ‘ik ben moeder, wat is jouw superkracht’.

En dat is natuurlijk hartstikke waar. Als moeder zijnde heb je superkracht, je hebt om te beginnen een kindje in je buik gedragen. Daarbij heb je je hele leven al aangepast ten behoefte van een mensje dat je (in het beste geval) alleen nog maar hebt gezien op een zwart-witte vlekjesfoto (ook wel echo genoemd). Toen vond je ook nog eens de oerkracht om dat kleine mensje op de wereld te zetten en er onmiddellijk alle liefde aan te geven die je in je had, zonder dat je dit mensje eigenlijk kent. Daarna zet je vaak (dan niet altijd) je kind voorop, vaak ten koste van jezelf. Je past je leven aan aan je kind.

Maar waarom voelt dit dan niet zo?

Ik spreek veel moeders die het tekstje ‘ik ben moeder, wat is jouw superkracht’ wel leuk zouden vinden, maar hier absoluut niet dit gevoel bij hebben. Ze voelen zich vaker energieloos, niet goed genoeg en twijfelen continue of ze wel het beste doen voor hun kind. 

Moeders die alles doen, alles regelen voor hun kinderen, maar in plaats van een bedankje en waardering, vooral strijd hebben met hun peuter/kleuter en opvoedstress ervaren. 

Er is geen perfectie zonder imperfectie

En ik kan hierover meepraten, want ook ik was ooit zo’n moeder. Ik probeerde de perfecte moeder te zijn, maar in plaats van perfect was ik prikkelbaar, voelde ik me futloos, vermoeid en absoluut geen goede moeder. 

Maar inmiddels weet ik: er is geen perfectie zonder imperfectie. De hele natuur bestaat uit tegenpolen om het geheel in evenwicht te houden. Er is koud en warm, hoog en laag, dag en nacht en nog veel meer.  Dus er bestaat ook geen perfectie zonder imperfectie. Als je niet zou weten wat imperfect is, zou je dan perfectie wel herkennen? 

Je kind heeft geen perfecte moeder nodig

Nee, echt niet. Je kind heeft geen perfecte moeder nodig en al helemaal niet als dit betekent dat veel te streng bent voor jezelf, jezelf te hogen eisen stelt waardoor je prikkelbaar en gestresst wordt. Alles met het risico dat je die stress op je gezin gaat afreageren. 

Je kind leert veel meer van imperfectie. Want dat betekent dat je ook fouten mag maken en alleen door fouten te maken kun je leren en groeien. En is dat niet precies wat we ook voor onze kinderen willen?

Dus geloof het maar, ook jij hebt superkracht 🙂 Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen en tegen alle moeders zeggen die zich zo niet voelen, want je bent echt geweldig, simpelweg door jezelf te zijn!

Is bovenstaande voor jou herkenbaar? Ben je nog niet helemaal overtuigd van jouw superkracht en wil je graag een keer een (digitaal) kopje thee (of koffie natuurlijk) met me drinken om te praten over jouw superkracht als moeder? Stuur me dan een e-mail en dan kijken we samen naar een geschikt moment voor een theemoment.