Hoe opvoeden een beetje makkelijker wordt

‘Mama?’
‘Ja?’
‘Mag ik twee snoepjes in plaats van één?’
‘Mmm…dat vind ik lastig. Want in snoep zit suiker en dat is niet gezond voor je.’

Dit was het begin van een gesprek dat ik met mijn kleuter had. Ik was dus heel erg geneigd om ‘nee’ te zeggen op haar vraag of ze twee snoepjes mocht. Ik vond ook dat ik daar alle reden toe had, want het is echt niet dat snoep uit ons huis verbannen is, maar teveel snoep vind ik ook niet gezond.

Wat ik wel graag wil

Maar wat ik ook graag wil, is verstandige kinderen opvoeden. Het liefste wil ik dat ze zelf begrijpen dat snoep niet goed voor ze is en dat ze daardoor zelf de keuze maken om maar één snoepje te nemen. Dat scheelt voor mij als ouder dat ik geen ‘nee’ hoef te zeggen (wat toch al niet mijn favoriete woord is) en mijn kind voelt meer autonomie omdat ze zelf een beslissing heeft genomen.

Daarom gooide ik het deze keer eens over een andere boeg. In plaats van direct ‘nee’ te zeggen op haar vraag, gaf ik aan dat ik die vraag lastig vond en legde ik uit waarom (het is niet gezond voor je). Als vervolg vroeg ik mijn kleuter hoe we dit nu op konden lossen, in plaats van dat ik haar ‘nee’ verkocht.

De voordelen

Doordat ik mijn kind vraag om een oplossing te zoeken, ontstaat er heel veel voordelen:

  1. Simpelweg, ik hoef geen ‘nee’ te zeggen, althans niet meteen.
  2. Ik stimuleer het creatieve denkvermogen van mijn kind, doordat ik haar een oplossing laat zoeken
  3. Ik geef ook niet toe door haar maar 2 snoepjes te geven, dus ik hou vast aan wat voor mij belangrijk is (in dit geval: gezond leven) en ben daarin ook een voorbeeld voor mijn kind op dat moment
  4. Mijn kind krijgt de mogelijkheid om een win-winsituatie te zoeken, door een oplossing te bedenken waar we allebei tevreden mee konden zijn.  
  5. Ik geef mijn kind autonomie, waardoor haar zelfvertrouwen vergroot wordt

Nu besefte ik me ook wel op het moment dat ik haar vroeg hoe we dit konden oplossen, dat er meerdere uitkomsten mogelijk waren. Zo kon het zijn dat ze mijn hulp nodig had met het verzinnen van een oplossing, omdat ze zelf niets kon bedenken. Het kon ook zijn dat ze een oplossing zou verzinnen, wat in mijn ogen dan weer geen oplossing zou zijn (ofwel het veranderde niets aan de uitkomst). Maar wat het ook zou zijn, uit bovenstaand rijtje blijven altijd meer voordelen bestaan dan wanneer ik direct ‘nee’ had gezegd.

Hoe dit verhaal verder gaat

Het mooie is dat ze zelf met een oplossing kwam, waar ik nog helemaal niet aan had gedacht. Ze stelde voor dat ze haar glaasje fris dat ze mocht hebben, dan zou inruilen voor een snoepje. Dus twee snoepjes en een glaasje water, in plaats van 1 snoepje en een glaasje fris.

Ik vond dat een geweldige oplossing. Zij kreeg tenslotte wat ze wilde (twee snoepjes) en mijn probleem over een teveel aan suikerinname was ook opgelost.

Zonder dat ik er dus moeite voor had moeten doen, strijd had moeten voeren of streng had moeten zijn, werd mijn ‘probleem’ eigenlijk al voor me opgelost. Alleen door de vraag terug te leggen en te vragen hoe we deze situatie konden oplossen.

En natuurlijk heb ik deze ‘truc’ in het verleden al veel vaker gebruikt. En ik kan je van harte aanbevelen om dat ook te doen. Want kinderen komen soms met de mooiste oplossingen, waar je zelf nog niet aan had gedacht, maar waar je het wel helemaal mee eens kan zijn.

En dat maakt opvoeden zoveel makkelijker en het kost zoveel minder energie, frustratie en irritatie, zolang je er voor openstaat dat er meer oplossingen mogelijk zijn dan alleen die ene die jij had bedacht.

Als het nu goed klinkt om opvoeden makkelijker te maken, zodat je aan het eind van de dag meer energie overhoudt, neem dan eens een kijkje bij mijn online training die boordevol tips zit om je hiermee te helpen.
Klik hier om direct een kijkje te nemen.