Wat kan ik doen zodat mijn kind beter naar me luistert?

Een vraag die ik veel tegenkom, is ‘hoe krijg ik mijn kind zover dat het naar me luistert’. 

Wat veel ouders daarmee bedoelen is niet dat de kinderen letterlijk naar ze luisteren, maar vooral dat de kinderen actie ondernemen als je als ouders daarom vraagt.

Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat kinderen vaak andere prioriteiten hebben dan hun ouders. Ze zien het belang er net van in dat ze nu in bad moeten (want met de Duplo spelen is toch veel leuker) of dat ze hun jas aan moeten om de hond mee uit te gaan laten (want wat op televisie is, is toch veel interessanter?).

Daarom in dit blog een paar tips om de communicatie met je kind te vergemakkelijken:

1. Trek eerst de aandacht van je kind.

Je kunt tegen je kind beginnen te praten, maar als hij/zij midden in zijn spel zit, zal hij/zij je niet horen. Ga daarom naar je kind toe en raak hem even kort aan, zodat je kan zien of dat je zijn/haar aandacht hebt. Dit kun je zien doordat je kind dan zijn aandacht op jou richt en je aankijkt. Als je dit proces nog wat wil vergemakkelijken, kun je eerst nog meegaan in zijn spel. Als hij/zij met een pop zit te spelen, zeg dan bijvoorbeeld ‘wat heeft je pop een mooie jurk aan, is ze jarig?’. Ook hiermee trek je de aandacht van je kind. 

2. Gebruik niet te veel woorden om je boodschap duidelijk te maken.

Als je teveel woorden gebruikt, kan je kind in de war raken wat je nu eigenlijk bedoelt.

3. Accepteer dat je kind het wellicht niet leuk vindt dat hij moet stoppen met spelen.

Zoals ik eerder zei, kinderen hebben andere prioriteiten dan hun ouders. Toon je empathie, door te benoemen dat je weet dat het niet leuk is om te stoppen met spelen. 

4. Geef je kind keuzes. 

Als jij wil dat je kind zijn jas aan gaat doen, vraag dan bijvoorbeeld of  hij zelf zijn jas aan wil doen, of dat je hem zal helpen. Of vraag hem of hij het nu wil of bijvoorbeeld over 2 minuten. 

5. Blijf rustig

Als dingen niet lopen zoals je gepland had, zorg dan eerst dat de dingen gebeuren (bijvoorbeeld de jas aandoen omdat jullie moeten gaan). Als je samen op de fiets of in de auto zit, overleg dan met je kind hoe jullie dit de volgende keer soepeler kunnen laten verlopen.