
Wist je dat je ademhaling een enorme invloed heeft op hoe je je voelt? Maar ook omgekeerd, hoe je je voelt heeft invloed op je ademhaling. Zo werken je emoties en je ademhaling samen. Als je dit weet en je hier bewust van bent, kun je dit in je voordeel gebruiken om je gevoelens om te buigen.
In dit blog vertel ik je hoe dat werkt en geef ik je enkele makkelijk toe te passen tips voor een betere ademhaling.
Waarom ademhaling je gevoelens beïnvloedt
Je ademhaling heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, wat verantwoordelijk is voor je emoties.
Is het je ooit opgevallen hoe je ademhaalt wanneer je gestrest bent? Als je hier op let, dan zul je zien dat je vaak snel ademhaalt en ‘hoog’ ademhaalt. Daarmee bedoelen we dat je ademhaling niet verder lijkt te komen dat je borstkas. Door deze hoge en snelle ademhaling, kun je gevoelens van spanning versterken..
Gelukkig werkt het ook de andere kant op. Zo zorgt een diepe (waarbij je helemaal naar je buik toe ademt), rustige ademhaling ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, wat kan helpen om stress te verminderen en je gemoedstoestand te verbeteren.
De kracht van buikademhaling
Ik had het het er net al even over: naar je buik toe ademen. Dit is één de eenvoudigste manieren om je ademhaling te verbeteren. Wanneer je in je buik ademt, vul je je longen beter en geef je je lichaam de kans om echt tot rust te komen. Bij buikademhaling beweegt je buik naar buiten als je inademt en naar binnen als je uitademt. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof binnenkrijgt en helpt om je lichaam te kalmeren.
De magische ademhaling: 5 seconden in, 5 seconden uit
Er is een ademhalingstechniek die wetenschappelijk bewezen is om je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen: de 5-5 ademhaling. Het idee is simpel: je ademt 5 seconden in en daarna adem je rustig 5 seconden uit. Dit patroon helpt je lichaam in een staat van ontspanning te komen en voorkomt dat je in een stressreactie schiet.
Waarom 5 seconden?
Wetenschappers hebben ontdekt dat het inademen en uitademen van 5 seconden de juiste balans biedt voor je zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je ademhaling dieper en langzamer wordt, wat helpt om je lichaam tot rust te brengen. Het is een geweldige techniek om in het dagelijks leven toe te passen, vooral als je je gestrest voelt.
Tips voor een betere ademhaling
- Buikademhaling oefenen: Leg je hand op je buik en adem in door je neus, voel je buik omhoog komen. Adem langzaam uit door je mond en voel je buik naar binnen bewegen. Oefen dit enkele minuten per dag.
- Adem 5 seconden in, 5 seconden uit: Probeer de 5-5 ademhaling een paar keer per dag. Dit kan zelfs tijdens het werk, in de auto of voor het slapen gaan.
- Wees bewust van je ademhaling: Neem af en toe een moment om je ademhaling te observeren. Merk je dat je oppervlakkig ademt? Probeer dan weer diep in je buik te ademen.
- Gebruik ademhaling bij stress: Als je merkt dat je gestrest raakt, stop dan even, adem diep in door je buik en tel langzaam tot 5. Adem dan weer uit, terwijl je blijft tellen. Dit helpt om je gedachten en lichaam tot rust te brengen.
Je kunt meer met je ademhaling dan je denkt
Ademhaling is veel krachtiger dan we vaak denken. Door bewust te ademen, vooral in je buik en met de 5-5 ademhalingstechniek, kun je je gemoedstoestand snel verbeteren en stress verminderen. Het is een simpele, wetenschappelijk onderbouwde manier om meer rust en balans in je leven te brengen. Dus de volgende keer dat je je gestrest voelt, probeer dan een paar minuten rustig adem te halen – je zult merken dat het je gemoedstoestand kan veranderen!