Het is jouw schuld…


‘Het is jouw schuld’, hoor ik mijn dochter zeggen. ‘Door jou ben ik nu boos.’

Hoe vaak hoor jij dit in huis van je kinderen?
‘Door papa is mijn tekening verpest!’
‘Door haar vind ik het nu niet meer leuk’
‘Het is jouw schuld dat ik nu boos ben’
en ga zo maar door.

Allemaal varianten van hetzelfde fenomeen. Je kind is boos of verdrietig en geeft daarvan iemand anders de schuld.

Iets wat ik overigens ook veel volwassenen in het dagelijks leven nog zie doen.
‘Het is de schuld van mijn leidinggevende dat ik mijn werk niet goed kan doen.’
‘Mijn schoonmoeder bemoeit zich altijd met de opvoeding van mijn kinderen en mijn partner vindt het maar allemaal prima. Als hij er nu eens iets van zou zeggen, zou ik gelukkiger zijn’.
‘Als mijn partner meer zou meehelpen in het huishouden, dan zou ik me niet constant zo vermoeid voelen’.

Wat ik mijn kinderen probeer mee te geven, is dat ze altijd een keuze hebben. Je hebt een keuze hoe je jezelf wil voelen. En natuurlijk is het helemaal oké om jezelf boos of verdrietig te voelen. Maar weet dat je een keuze hebt om hiermee te stoppen als je dat wil.

Je kunt niet alle vervelende dingen op je pad vermijden. Er horen nu eenmaal dingen bij het leven die niet leuk zijn. Er gebeuren vervelende dingen waar je niet altijd invloed op hebt.
Maar je hebt altijd een keuze hoe je hiermee om wil gaan. Je kunt er elke keer zelf voor kiezen hoe je je bij die situatie wil voelen.
En ook je kind heeft altijd een keuze hoe ze met een situatie willen omgaan.

En door zelf te kiezen hoe je met een situatie wil omgaan, hou je ook zelf de controle. Want door een ander de schuld te geven, geef je de controle uit handen. En dan is het lastig om  iets aan de situatie te veranderen. 
En als je wel wil dat de situatie verandert, is het eerste wat je dus kan doen om de controle terug te nemen.

Een hele praktische manier om om te gaan met lastige, vervelende of moeilijke dingen is door het toepassen van de WAVE. Door de eenvoud hiervan, kun je dit je kind ook leren, zodat ze weten wat we kunnen doen als er iets gebeurt dat niet leuk is. En daardoor staan ze met meer vertrouwen en sterk in hun schoenen.
Ben je benieuwd hoe dat werkt?
Kijk dan bij mijn gratis cursus ‘Ontdek je superkracht’.