Het grootste cadeau

Wat is het mooiste cadeau dat jij ooit hebt gekregen? 

Als ouder zijnde zul je snel roepen dat het je kinderen zijn, want ondanks dat ze soms het bloed onder je nagels uit kunnen halen, zou je ze niet willen missen.

En als je terugdenkt aan jouw eigen jeugd, wat zijn dan de mooiste cadeaus die je hebt gekregen van bijvoorbeeld jouw ouders?

Grote kans dat als je terugdenkt aan je eigen jeugd, je meer momenten herinnert dan fysieke cadeaus. Je zult je vast nog cadeaus kunnen herinneren, zoals die nieuwe blauwe fiets of een gele crossfiets met een cijfer 4 op de voorkant (in mijn geval :-)) 
Maar 5x achter elkaar in de achtbaan met je zusje, met je vader ‘s avonds buiten kijken naar de sterren of gaan winkelen met je moeder zullen dingen zijn die je meer bij zijn gebleven. En die ook meer emoties bij je oproepen na al die jaren, wat ook juist een van de redenen is dat ze je zo zijn bijgebleven. 

Wat ik in het kader van cadeaus geven ook heel interessant vond is een conclusie die de Amerikaanse kinderpsycholoog Dr. Lawrence Kutner trok naar aanleiding van een onderzoek onder kinderen:

‘Television advertisements for toys and games often exploit children’s underlying needs and desires.  Many commercials show a child playing with a game or toy with her parents. The message is clear to young children: Ask for this product and your mother and father will pay attention to you. It is an offer they cannot resist.’

De conclusie die ik hieruit kan trekken, in combinatie met mijn eigen ervaringen over het geven en ontvangen van cadeaus, is dat tijd en aandacht de mooiste cadeaus zijn die je kan geven en krijgen. En dat dit ook de cadeaus zijn die je het langste bij zullen blijven. 

Van wat ik bijvoorbeeld me kan herinneren van winkelen met mijn moeder is niet zozeer de kleding die ik kreeg, maar wel de 1-op-1 tijd samen met haar, het kletsen en de onverdeelde aandacht.

Dus mocht je nog op zoek zijn naar een cadeau voor de feestdagen, is het een idee om ‘herinneringen’ cadeau te doen. En met een beetje creativiteit kun je dit voor je kind nog steeds tastbaar maken, want ik snap ook dat het voor je peuter lastig is als ze alleen een briefje krijgen. 

Je kunt bijvoorbeeld een pak koekjesdeeg in de schoen doen, om samen koekjes te gaan bakken. Je kunt een afbeelding uitprinten van de dierentuin en deze onder de kerstboom leggen om te symboliseren dat jullie een dagje naar de dierentuin gaan. Dus welk feest je ook viert in december, jouw aandacht en tijd zijn echt alles wat je kind nodig heeft. 

De belangrijkste dingen in het leven zijn tenslotte geen dingen. 

Ik wens jullie hele fijne feestdagen!

p.s. zoek je nog een waardevol cadeau voor jezelf, kijk dan eens in mijn webshop. Klik hier om direct naar de webshop te gaan.