Help je kind groeien in slechts een paar minuten per dag

We willen het beste voor ons kind. Als jij niet in die categorie hoort, zou je waarschijnlijk niet begonnen zijn met het lezen van dit blog.

We willen onze kinderen laten groeien, ze laten opgroeien tot gelukkige volwassenen.
En één manier om dat te doen, is door naar je kind te kijken alsof ze al goed zijn zoals ze zijn.

In onze prestatiegerichte maatschappij zijn we snel geneigd om te kijken naar wat er beter kan. Het bekende voorbeeld van het schoolrapport is er zo eentje van.
Als je kind thuiskomt met allemaal ‘goed’ en ‘ruim voldoende’ op het rapport, maar er staat ergens een ‘matig’ of een ‘voldoende’ gaat daar meestal de aandacht naar uit.
En als ouder ga je je dan vooral afvragen wat je kan doen om van die ‘matig’ of ‘voldoende’ ook minimaal een ‘ruim voldoende’ te maken? Extra lessen? Een cadeautje beloven als ze beter hun best doen?
Maar is het eigenlijk niet gek dat de goede cijfers genegeerd worden en minder belangrijk lijken te zijn dan de matige cijfers? 

Hoeveel rust zou het jou en je kind geven als je er vanuit gaat dat jij en je kind goed zijn zoals jullie zijn? 

Een manier om je kind te helpen groeien, is juist door aandacht te schenken aan de gebieden waar ze al goed in zijn.
En door te kijken naar wat er al wel goed gaat en ze hier een compliment voor te geven. 

Als je je kind wil helpen groeien, geef dan een oprecht compliment.
Dit doe je door in je compliment gebruik te maken van details. 
ALs je kleine Picasso met de zoveelste tekening aankomt en jij vindt alles ‘mooi’ of ‘goed’, dan kan een compliment op den duur minder gemeend overkomen. Want wat je kind ook maakt, jij vindt toch overal hetzelfde van.

Wat helpt, is door bijvoorbeeld te beschrijven wat je ziet en dat je ziet dat ze heel goed hun best hebben gedaan op de tekening.

Een andere manier om je kind te helpen groeien, is om de dag door te nemen voor ze naar bed gaan.
Voor ze naar bed gaan, vinden sommige kinderen het fijn om de dag door te nemen. Vertel ze dan ook wat ze goed hebben gedaan die dag en probeer dan ook details te vertellen. Dus niet alleen zeggen dat ze je goed geholpen hebben met de verzorging van de baby, maar zeg dat je het fijn vindt dat ze een luier uit de kast hebben gepakt. Het kan iets heel kleins zijn, maar daardoor maak je het wel tastbaarder voor je kind. Ook lijkt het compliment wat je maakt meer gemeend en niet één uit een dozijn.
En uiteindelijk kost je dit dus slechts enkele minuten per dag, maar het maakt wel een wereld van verschil voor je kind.
En zo zijn er nog veel meer praktische tips om je kind te helpen groeien, om ze te helpen om gelukkig en succesvol te worden. 
En het mooie is dat er een manier is waarbij jij als ouder ook lekker in je vel kan zetten (welkom meer energie!), tijd voor jezelf kan hebben (zonder schuldgevoel) en kan genieten van je kinderen (minder strijd in huis).


Als je hier benieuwd naar bent, neem dan eens een kijkje bij mijn gratis e-book ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit. Hoe je geen perfecte ouder hoeft te zijn, om je kind te helpen gelukkig te worden’.

Klik hieronder op de knop om het e-book te bekijken: