Heb jij je adem bij je?

Deze vraag stel ik wel eens aan kinderen…
Als we het hebben over de ademhaling. En natuurlijk roepen ze dan allemaal ‘ja’. Want natuurlijk hebben we onze ademhaling bij ons. Anders zaten we hier simpelweg niet meer.
Onze ademhaling houdt ons in leven, dat weet toch iedereen.

Maar we zijn ons vaak niet bewust van wat onze ademhaling nog allemaal meer kan.

Ja, de meesten van ons weten wel door rustig en diep te ademenen, dat we ons rustiger kunnen voelen. Maar hoe vaak doe je dit als je je gestrest voelt?

Maar wist je dat je adem ook voor verkoeling kan zorgen op warme dagen? 

Wist je dat je adem ervoor kan zorgen dat je kind ontspannen in slaap kan vallen?

Je adem kan echt zoveel meer dan alleen ervoor zorgen dat je in leven blijft (waar ik uiteraard heel blij mee ben, begrijp me niet verkeerd :-))

Vanaf mijn 11e heb ik yoga gedaan en toen al heel veel geleerd over mijn ademhaling. Kennis die gedurende mijn hele leven van pas komt. 
Ik weet dat de beste ademhaling de buikademhaling is. Om echt helemaal diep naar je buik te ademen en deze te vullen met lucht.

Maar toch kwam ik een paar jaar geleden tot een schokkende conclusie.
Want door alle stress die ik ervaarde, had ik de hele dag door een hele hoge ademhaling. Mijn ademhaling kwam niet verder dan mijn borstkas.
En als ik diep ademhaalde, dan gingen mijn schouders ver mee omhoog in plaats van dat de lucht naar mijn buik ging.

Hoe is dat bij jou? 

Gelukkig kun je leren om weer dieper adem te halen, door hier bewust mee bezig te zijn. En hiermee geef je je lijf ook weer meteen meer ontspanning. 

Misschien kun je hier een leuke oefening van maken samen met je kind. Om even een momentje te pakken en samen te letten op je ademhaling. Te letten wat er gebeurt in je lijf. Om even samen te ontspannen.
Of zoek een veertje en probeer die in de lucht te blazen.
Of blaas elkaar koelte toe op warme zomerse dagen. 
Er zijn zoveel oefeningen die je kunt doen om spelenderwijs met je ademhaling bezig te zijn. En zo spelenderwijs de kracht van je ademhaling te ontdekken.
 
Ik wens je heel veel plezier en ontspanning samen.