Heb jij al een ‘ja-dag’ gehad?

Heb jij de film al gezien op Netflix? Aangezien deze zomer niet al te denderend is qua weer, zou het best zo kunnen zijn dat je deze film op Netflix bent tegengekomen: ‘Yes day’ of ‘Ja dag’. 

Nog niet gezien? Gelukkig is de film in enkele zinnen samen te vatten (en nee, geen spoiler alert): een gezin ligt regelmatig met elkaar in de clinch en om de kinderen te motiveren voeren de ouders een zogenaamde ‘ja-dag’ in. Op die dag zijn de kinderen de baas en moeten de ouders tegen alles wat de kinderen willen dus ‘ja’ zeggen. 

En nee, nu wil ik in deze e-mail echt niet pleiten dat alle ouders een ‘ja-dag’ invoeren. Als je hier echt blij van wordt als ouder, laat je dan vooral niet tegenhouden, maar ik zie het mezelf eerlijk gezegd ook nog niet zo snel doen….

Maar waarom dan toch de referentie naar deze film? Ondanks dat ik het nog niet zie gebeuren dat er een ‘ja dag’ bij ons thuis komt, zit er wel een kern van waarheid in om vaker ‘ja’ te zeggen tegen je kinderen. 

Ikzelf werd me hiervan ook weer heel erg bewust tijdens onze vakantie in Texel. We zijn lekker op het strand geweest (want daar zijn we allemaal in ons element) en op het strand wilden onze kinderen volop ontdekken. En van dat ontdekken leren kinderen. En het is ook het beste om kinderen zelf te laten ontdekken. Want door zelf te ontdekken, leer je tenslotte het meeste. De theorie van de zwaartekracht is tenslotte ook niet ontdekt door alleen het lezen van boeken.

Een taal kun je wel uit een boek leren, maar je leert een taal pas echt spreken en beheersen door ermee te gaan oefenen. Door met mensen te praten, te luisteren, te schrijven en ga zo maar door. 

Maar als je kind bijvoorbeeld vraagt of haar kleren nat mogen worden door te gaan springen in de zee, is je eerste reactie misschien: ‘nee’. Want jij weet als ouder dat ze het daarna koud gaan krijgen in die natte kleren en daar wil je ze voor behoeden. Maar hoe weet jij dat ze het koud krijgen? Waarschijnlijk omdat je het zelf ook ooit hebt ervaren en daarvan hebt geleerd.

Dus vraag je als ouder af, is het echt zo erg dat de kleren nat gaan worden? Is het echt zo erg dat ze het dadelijk koud hebben? Of is de ervaring die de kinderen opdoen ook belangrijk? En het plezier dat ze dadelijk hebben door wel in de golven te springen, dat geeft jou ook weer een goed gevoel. En als je ‘ja’ zegt, ben je natuurlijk op dat moment wel even de leukste ouder die er is. 

En natuurlijk is altijd ‘ja’ ook niet goed. Je kind heeft nog steeds duidelijke grenzen nodig, want die grenzen geven je kind veiligheid en je kind ontwikkelt zich het beste binnen een veilige omgeving. Dat ze wel zelf mogen ontdekken, maar dat ze weten dat jij er voor ze bent als het even niet goed gaat. 

Maar hier een balans in vinden is voor iedereen goed, voor de ontwikkeling van je kind, maar ook jij zal je meer ontspannen voelen als je niet over ‘nee’ op hoeft te zeggen.

Dus vraag je de volgende keer af als je kind iets wil: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ En maak dan een beslissing.

p.s. heb jij mijn minicursus al gevolgd? In slechts een paar minuten per dag geef ik je tips om tijd voor jezelf te combineren met tijd met je kind. Waarbij je niet alleen zelf rust gaat ervaren, maar ook je kind kan helpen om de beste versie van zichzelf te worden (en wat dat is mag je zelf invullen, gelukkig, succesvol, vol zelfvertrouwen, sterk?).
Klik op de volgende link voor meer informatie: www.zijnenzen.nl/minicursusgeluk