Gebruik eens wat meer NIVEA

Wat heeft NIVEA te maken met ontspannen opvoeden? Veel meer dan je in eerste instantie misschien zou denken. 
Ik heb het hier namelijk niet over de bekende blauwe blikjes zalf die je bij de drogist koopt 🙂
NIVEA is ook een afkorting die staat voor:Niet Invullen Voor Een Ander.En we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar als we dit eens wat minder zouden doen, geeft dit meer rust in je hoofd.

Iets meer NIVEA

Oke, NIVEA staat voor Niet Invullen Voor Een Ander weet je nu. Wat hiermee bedoelt wordt is dat we vaak voor een ander denken en daar ook onze eigen acties op aanpassen.

Als je bijvoorbeeld de hele dag in je slobbertrui hebt gelopen en even naar de winkel moet, dat je je dan omkleedt omdat je bang bent wat anderen van je denken. Of dat je (tevergeefse) pogingen doet in de supermarkt om je peuter te laten stoppen met huilen, niet omdat je vindt dat je kind zijn emoties moet onderdrukken maar omdat je de andere mensen in de supermarkt naar je ziet kijken. Wat je dan doet is dat je in de hoofden van die andere mensen kruipt en voor hen gaat denken. Je denkt bijvoorbeeld dat zij denken dat je geen goede moeder bent als je je kind niet kan laten stoppen met huilen. 

En als je heel sec naar de situatie kijkt, kun je helemaal niet weten wat de ander denkt. We gaan zelf de gedachten voor de ander invullen en passen daarop onze acties aan.

NIVEA, maar dan andersom

Omdat we niet in iemand anders hoofd kunnen kijken en nooit kunnen weten wat een ander denkt (tenzij ze het ons zeggen, maar zelfs dan kunnen we nooit bewijzen dat wat ze zeggen ook daadwerkelijk is wat ze denken), betekent dit ook dat een ander niet in ons hoofd kan kijken.

Wil je even een momentje voor jezelf en ga je met een kop thee op de bank zitten, begint je kleuter (die daarvoor al een hele tijd lekker zelf aan het kleuren was) je aandacht te trekken. Dan kun je boos worden op je kleuter of op je partner omdat je partner zich niet even met je kind kan bezig houden, maar als jij niet vertelt dat je een moment voor jezelf wil, kan niemand dat weten. 

Ook al lijkt het in jouw hoofd soms heel duidelijk en voor de hand liggend wat je wil, niet iedereen snapt jouw hints 🙂 

NIVEA voor je kind

Natuurlijk geldt ‘Niet Invullen Voor Een Ander’ ook voor je kind. Ik zou het ontzettend makkelijk vinden, maar helaas kan ik ook niet in het hoofd van mijn kind kijken en zij omgekeerd ook niet in de mijne (hoewel ik dat persoonlijk dan weer niet zo prettig zou vinden ;-)). Het is dus belangrijk om goed te blijven praten met elkaar zodat je elkaar zo goed mogelijk begrijpt.

Probeer vragen te stellen richting je kind en geen aannames te doen. Als ze huilen, vraag ze dan waarom ze huilen. Voor peuters zal het nog lastig zijn om dit onder woorden te brengen, maar door vragen te stellen kun je hier wel achter komen en vervolgens je kind de woorden geven (doordat jij de situatie omschrijft). 

Hoe zou het voor jou zijn als je niet meer druk hoeft te maken wat een ander denkt? Of als je je kind stap voor stap beter kan leren begrijpen omdat je hem de woorden geeft voor een situatie (als hij dat zelf niet kan). Of als dingen meer lopen zoals jij ze in gedachten had, omdat je je gedachten deelt met de andere partij?
Ik help je hier graag bij. Bekijk de mogelijkheden verder op mijn website of plan hier een gratis coachingsgesprek.