Fit zijn of fit voelen…hoe een klein woord verschil kan maken

‘Ik ben vandaag niet fit’. Dat was het bericht dat ik in de ochtend ontving van een collega.
Een bericht zoals veel van ons kunnen schrijven en kunnen ontvangen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hoor om me heen veel mensen die verkouden zijn, keelpijn hebben of grieperig. Soms lijkt het net herfst in plaats van zomer 🙂
 
Oké, wat is er nu zo bijzonder aan dit bericht vraag je je misschien af.
Voor mij is dat het woordje ‘ben’, in dit geval afgeleid van fit zijn of niet fit zijn. Vervang bijvoorbeeld het woordje ‘zijn’ eens door ‘voelen’.
 
Merk jij het verschil:
Ik voel me vandaag niet fit
Ik ben vandaag niet fit
 
Dit verschil bestaat ook als we het over emoties hebben.
Je kunt je boos voelen. Dan is de boosheid voor mij iets wat los staat. Het is meer een momentopname. Ik voel me nu boos. De boosheid is er, maar deze gaat wel weer over. Op deze manier kun je de emotie vergelijken als een wolk. Wolken trekken ook weer voorbij. Er zijn donkere wolken, regenbuien, lichte wolken en sluierwolken. Maar al deze wolken trekken weer voorbij. En dat is ook hoe het met emoties gaat.
Als je kind boos is omdat het zijn zin niet krijgt. Als ze verdrietig zijn omdat ze niet mee mogen spelen. Het is niet leuk, maar het gaat weer voorbij.
 
Aan de andere kant heb je dus: Ik ben boos. Dit voelt voor mij meer als een onderdeel van mijn identiteit. Alsof ik een boos persoon ben. Boos zijn hoort bij mij. Het maakt het voor mij zwaarder.
Er zijn zelfs onderzoeken gedaan waar als resultaat uitkwam dat sommige kinderen zich ook gaan gedragen naar wat er tegen ze wordt gezegd.
Als jij tegen zo’n kind: ‘Wat ben je toch een knoeipot’, dat deze kinderen dan denken: ‘Oké, als jij vindt dat ik dat ben, dan ga ik me er ook maar naar gedragen, want blijkbaar hoort dit bij mij.’
 
Emoties mogen er altijd zijn. Door emoties te gaan voelen, help je je kind te werken aan hun emotionele gezond, ofwel hun EQ. En kinderen met een goed EQ (dus niet te verwarren met IQ) zijn vaak socialer, zitten lekkerder in hun vel en zijn gelukkiger.
Dat alleen al zou een reden voor mij zijn om emoties anders te gaan bekijken.