Feit of mening?

Als je mensen vraagt waar ze aan denken bij mindfulness, dan gaat het vaak over ‘in het nu zijn’. Of over meditatie, ook dat is een vaak genoemd antwoord. Maar mindfulness is nog zoveel meer. Het is, wat mij betreft, een manier van leven. Een manier van zijn. Een manier om om te gaan met stress en rust te ervaren in de drukke en steeds veranderende wereld waarin we leven. Waar denk jij aan bij mindfulness?

Een onderdeel van mindfulness dat niet zo bekend is, is om geen oordeel te hebben. Om niet ergens iets van te hoeven vinden. Om iedereen te laten zijn wie ze zijn.

En eerlijk is eerlijk, het leven wordt wel een stuk makkelijker en lichter als je geen oordeel hoeft te hebben. Als je niet iets hoeft te vinden van die moeder op het schoolplein of die vader bij het voetballen. Als je niets hoeft te vinden van die man die voor je staat in de file of die dame die nogal opvallend in de supermarkt loopt. En ook heel fijn als je geen oordeel hoeft te hebben over je kind. Dat je kind gewoon mag zijn wie het is.
Want vaak als we een oordeel hebben, dan kost dat energie. En hoe fijn is het als je die energie kan steken in fijne en positieve dingen in plaats van je druk te maken hoe een ander er bij loopt.

Maar het is niet altijd makkelijk om jezelf te betrappen op een oordeel. In ons hoofd zitten vaak veel gedachten en als je iemand ziet, dan heeft zich vaak al een gedachte gevormd voor je het in de gaten hebt. Dit is lastig om tegen te houden, maar het gaat er ook vooral om wat je erna doet. Geef je die gedachte de ruimte en ga je erin mee?

Als je nu samen met je kind aan de slag wil gaan om zonder oordeel (of in elk geval minder oordeel) door het leven te gaan, dan is er een eenvoudige en praktische manier om dat te doen. En dat is door je af te vragen of je gedachte of uitspraak een feit is of een mening?

Even terug de schoolbanken in, een feit is iets wat vaststaat.  Je hebt je schoenen wel aan of niet aan. Daar is geen twijfel over mogelijk. Er staat een x bedrag op je bankrekening. Hoelang je er ook naar blijft kijken, dat is op dit moment een feit. Het is nu 7.00 uur, daar is ook geen twijfel over mogelijk.

Een mening is iets dat voor iedereen anders kan zijn. Iemand kan een liedje heel leuk vinden, een ander kan er een hekel aan hebben. Je kind kan een vlogger op Youtube geweldig vinden, jij snapt misschien niet wat daar nou zo leuk aan is.

En dit kun je ook gebruiken als je kinderen bijvoorbeeld onenigheid hebben. ‘Ik vind haar stom’. Dat is dus een mening.

Elke keer als je jezelf betrapt op een oordeel, vraag je dan af, is dit een feit of een mening?
Elke keer als je kind iets negatiefs zegt, vraag je kind dan, is dat een feit of een mening? En het is oké om een mening te hebben, maar het mag ook duidelijk zijn dat een mening voor iedereen anders is. En dat dat ook oké is. Dat je kind iets anders vindt dan jij, hoeft niet meteen te betekenen dat je daar ook iets mee moet. Dit geldt natuurlijk ook andersom, als een ander kind iets vervelends tegen jouw kind heeft gezegd, dan mag je dit ook classificeren als een mening. En als je kind weet dat het een mening is en er niets mee hoeft, geeft dit rust en zelfvertrouwen.
En dat geeft jou en je kind weer rust en geluk.

Wil je verder aan de slag met je kind om te bouwen aan zelfvertrouwen? Om hun emoties en gedachtes te kunnen managen? Want door je gedachten te veranderen, verander je tenslotte je wereld 🙂 Om je kind te leren omgaan met stress? Hoe ze veerkrachtig kunnen zijn in moeilijke situaties? Hoe ze hun rust kunnen terugpakken als ze zich onrustig voelen of zich moeilijk kunnen concentreren? 

Neem dan een kijkje bij mijn nieuwe online training: ‘Ontdek je superkracht’