De waarheid achter boos worden

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je boos wordt? En dan bedoel ik echt even diep van binnen gekeken waar die boze gevoelens vandaan komen.

Aan de oppervlakte is het namelijk makkelijk. Je hebt een drukke dag gehad, je voelt de stress nog in je lijf als je thuis komt en het eerste wat je kinderen doen is springen op de bank en het huis afbreken. Daar zit je dan echt niet op te wachten, dus ik kan begrijpen dat je dan boos wordt.

Meestal nemen we niet de tijd om diep van binnen te kijken waarom we boos worden. Om je tijd te besparen met ‘soul-searching’ en tegelijkertijd meer informatie te geven om beter met de situatie om te gaan, zet ik een en ander op een rijtje voor je in dit blog.

Basisemoties

In de wetenschap worden verschillende basisemoties beschreven. Sommige theorieën gaan uit van vier basisemoties (bang, boos, blij, verdrietig), andere gaan uit van 6 basisemoties, weer andere psychologische stromingen geloven in 8 basisemoties (hierbij is bijvoorbeeld liefde ook een basisemotie). 

Welke stroming je ook volgt, boos zijn is een emotie die overal terugkomt.

Wat gebeurt er in je hoofd als je boos wordt?

Net als bij de meeste emoties, wordt ook wanneer je boos bent je rationele kant overgenomen door je emoties. Als je echt flink boos wordt, komt ons oerbrein naar boven en deze neemt je handelingen over. Je denkt niet meer rationeel na, maar reageert aan de hand van je emoties. Degene op wie je boos bent, ga je zien als je vijand en deze ook als dusdanig behandelen.

Dit kan ook je kind zijn als hij degene is op wie je boos wordt. En ook al bedoel je het niet zo, doordat je je emoties op dat moment niet kan reguleren wordt je boos op hem en kan het gebeuren dat je gaat schreeuwen. 

Wat zit er achter die boosheid?

Wat er eigenlijk van binnen gebeurt als je boos wordt op je kind, is geen echte woede. Het is eerder angst en onmacht. 

Als je peuter zijn babybroertje slaat, kan je inderdaad boos worden. Maar van binnen is deze boosheid eerder de angst dat je hem niet goed genoeg opgevoed hebt. Of angst dat je peuter later niet goed terecht gaat komen dat hij nu dit agressieve gedrag vertoont. 

En aan de andere kant is het een stukje onmacht, omdat je niet wil dat deze situatie zich voordoet, maar je niet weet hoe je het moet voorkomen of oplossen.

Wat gebeurt er met je kind als je boos wordt?

Nu je weet wat er diep van binnen gebeurt als jij boos wordt, wat gebeurt er bij je kind als jij boos op hem wordt?

Natuurlijk kunnen er verschillende tegenreacties bij je kind ontstaan. Wat er echter het meest zal gebeuren is dat ze verdrietig worden of erger nog, bang van je worden. Wellicht bereik je je doel wel met boos worden (dat je kind zich de volgende keer wel twee keer bedenkt voor hij hetzelfde geintje uithaalt), maar de reden dat je kind dit niet meer doet is omdat hij bang voor je is. En je kan je voorstellen dat dat de band met je kind niet ten goede komt.

Wat kun je de volgende keer doen als je boos wordt?

Het belangrijkste startpunt is gaan herkennen wanneer je boos wordt. Dat je even een pas op de plaats kan maken voordat je emotie je acties gaat overnemen. Als je dat moment kan pakken om weer rustig te worden, kun je daarna je kind rustig aanspreken. En dat is goed voor de relatie met je kind, maar je leert je kind hiermee ook hoe het met zijn emoties kan omgaan. Dus een win-winsituatie 🙂

Wil je meer weten over hoe je goed om kan gaan met je emoties ten opzichte van je kind, of leren hoe je je kind kan helpen met zijn emoties? Of je heb je een andere vraag voor me waarmee ik je kan helpen?Stuur me een e-mail (info@zijnenzen.nl) of vraag hier een gratis coachingssessie aan