De leukste kinderboeken voor de vakantie

De meivakantie staat voor de deur! En of je nu wel of niet op vakantie gaat, als je vakantie hebt is er altijd meer tijd voor elkaar. De hele dag mag alles een standje langzamer, want je hoeft niet op een bepaald tijdstip op je werk te zijn, je hoeft niet voor een bepaald moment je kinderen weer op te halen van het kinderdagverblijf of op tijd bij school te zijn.

Ik ben benieuwd wat jullie gaan doen met deze ‘quality time’.

Eén van mijn favorieten is om lekker samen op de (tuin)bank te kruipen en samen te lezen. Om samen te verdwalen in sprookjesboeken en wijze lessen te leren uit weer andere boeken.

Daarom vandaag in dit blog, een overzicht van de boeken die bij ons thuis een succes waren en die ook nog een educatief element of een boodschap bevatten.

Rupsje nooitgenoeg – Eric Carle

Ik moet toegeven, hoewel er in dit rijtje boeken niet een bepaalde volgorde zit van leukste boeken, was rupsje nooitgenoeg toch wel de all-time favorite. Als je nog niet bekend bent met het boek, het gaat over de reis die een rupsje aflegt van zijn geboorte tot het moment dat hij verandert in een wonderschone vlinder. Echt een klassieker onder de kinderboeken.

Zeven eigenschappen van happy kids – Sean Covey

Een boek dat een heel minder bekend is dan ‘rupsje nooitgenoeg’, maar wat vooral inspeelt op de eigenschappen waarmee kinderen gelukkiger en succesvoller worden in het leven. Voor de kenners van managementtheorieën onder ons: Het boek is gebaseerd op de ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. De 7 eigenschappen, zoals bijvoorbeeld ‘belangrijke zaken eerst’ en ‘denk win-win‘ worden door middel van verhalen en mooie tekeningen toegankelijk gemaakt voor kinderen. Daarnaast heeft elk verhaal ook nog een ‘ouderhoekje’ wat je helpt om met je kind te praten over het verhaal en er zo nog meer uit te halen.

Alle winkeltjes van Marianne Busser en Ron Schroder

Even een disclaimer, dit is niet de titel van een boek, hoewel het de titel van een verzamelbundel zou kunnen zijn van alle boeken die Marianne Busser en Ron Schroder hebben geschreven over een winkel. Zo is er onder andere ‘het cijferwinkeltje’, ‘het letterwinkeltje’, ‘het kinderboekwinkeltje’ en het ‘kringloopwinkeltje’. Vooral het cijferwinkeltje en het letterwinkeltje zijn hier favoriet. Elke bladzijde is een feestje om naar te kijken, op de tekeningen is van alles te ontdekken. Tegelijkertijd leer je door middel van de versjes in het boek ook nog over letters en cijfers op een grappige manier die aansluit bij de belevingswereld van je kleuter.

Martijn Frankenstein gaat op spokenjacht – Harm van Straaten

Martijn Frankenstein woont in een groot huis met 10 spoken. Bladzijde voor bladzijde gaat hij op spokenjacht samen met je kind. Door met een zaklamp in het boek te schijnen, vind je zelf de spoken. En dat is ook de hele charme van dit boek. Hierdoor leert je kind dat spoken niet eng hoeven te zijn.

De leeuw in de muis – Rachel Bright

Een groot prentenboek over een kleine muis die wil leren brullen en daarvoor al zijn angsten overwint. En uiteindelijk blijkt die grote stoere leeuw ook nog een hele andere kant te hebben….De titel verraadt al een beetje wat de boodschap is die in dit boek verstopt zit. Iedereen is wel eens bang en iedereen kan stoer zijn.

Woeste willem – Ingrid & Dieter Schubert

Nog een boek over iemand die van buiten heel stoer is, maar van binnen ook zijn angsten en zachte kant heeft.
Op een dag komt de vlieger van Frank vast te zitten op het dak van Willems huis. Willem is een norse, gepensioneerde zeerover die het liefst alleen is. Hoewel hun eerste kennismaking wat stroef verloopt, bouwen de twee een mooie vriendschap op waarbij Willem zijn verhalen als zeerover met Frank deelt.

De gruffalo – Julia Donaldson

Mijn kinderen zullen het woord niet gebruiken, maar ik vind dit ook een pareltje. Het boek heeft mooie tekeningen en leuke teksten. Het gaat over een muis die elk dier in het bos dat hem wil opeten te slim af is. Zo zie je maar dat wie niet sterk is, slim moet zijn.

Relaxklets – Florien van der Aar en Michal Janssen

Als ik of de kinderen meer in een actieve bui zijn, pakken we dit boek uit de kast. Het boek is voor mij een laagdrempelige manier om de kinderen kennis te laten maken met yoga, visualisaties en massages. Maar er staan ook spelletjes en knutsels in om samen leuke dingen te doen en te ontspannen.

Nu zijn we bezig in ‘de Kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupery. We hebben het boek nog niet uit, dus ik mag het nog niet in deze lijst vermelden, maar grote kans dat hij er bij een volgende ronde wel bij zit. Voor kinderen is het een mooi verhaal over een kleine prins die van een andere planeet komt en bezig is met een ontdekkingsreis. Als ouder zijnde, zitten er diepere boodschappen in die zo ontzettend waar zijn, zoals ‘wat echt belangrijk is, is onzichtbaar voor het oog’.

Nog een bonustip, mocht je nu thuis een kind rondlopen die de kleuterleeftijd al ontstegen is, kan ik ook zeker ‘Jippie, een humeurig sprookje’ aanbevelen. Het gaat over een prinses die in een land woont waar iedereen altijd maar vrolijk is. Zelf is ze niet altijd vrolijk en ze gaat op onderzoek uit of er ook humeurige mensen bestaan. Wat ik vooral leuk vind aan dit boek, is dat het kinderen leert over verschillende emoties en dat emoties altijd oké zijn.

En natuurlijk zijn er naast voorlezen nog heel veel andere activiteiten die je kan doen tijdens een vakantie of bijvoorbeeld in het weekend als je meer tijd hebt voor elkaar.

Maar als je dan tijd hebt, is soms de vraag wat je gaat doen? Voor die momenten dat je wat meer inspiratie nodig hebt, heb ik een oplossing voor bedacht. Mijn nieuwste e-book ‘Bouw een goede band met je kind’ bevat namelijk 35 activiteiten om samen met je kind te ondernemen.
Er zijn binnenactiviteiten voor als het regent, maar ook buitenactiviteiten. De activiteiten zijn opgedeeld in categorieën zoals spelletjes spelen, knutselen, bewegen, natuur, en nog veel meer. Op die manier kun je de activiteit met je kind makkelijk aanpassen aan de hoeveelheid tijd die je hebt, maar ook het weer en natuurlijk waar jullie zin in hebben.

En het boek heet niet voor niets ‘Bouw een goede band met je kind’, want naast de activiteiten krijg je ook nog meer informatie hoe je aan een sterke onderlinge band bouwt met je kind. Want wist je dat door een sterke band te hebben met je kind, ze beter naar je luisteren en meer uit zichzelf willen meewerken? En dat opvoeden daardoor een stuk makkelijker wordt, waardoor jij weer energie overhoudt ?