De film in je hoofd

Onze kinderen vinden vrijdag de leukste dag van de week….
En niet omdat dan het weekend begint (zoals vaak bij volwassenen is :-)).
Op vrijdag eten we namelijk frites. En dat niet alleen. De hele week eten we samen aan tafel, maar op vrijdag kijken we onder het eten een film.
En dat ‘ritueel’ vinden onze kinderen het leukste van de week.

Sowieso houden kinderen van rituelen. Het geeft ze houvast en zekerheid in een wereld waar ze vaak van alles ‘moeten’. 

Maar het kijken van een film inspireerde me ook om iets anders met te delen.
Als je elke vrijdag een film kijkt,dan varieert de kwaliteit nogal eens. Soms is het een mwah film en soms een hele leuke film. 
Wat gebeurt er vaak bij ons thuis? Als we een hele leuk film hebben gekeken, dan willen de kinderen deze vaak nog een keer kijken. 
Een minder leuke of saaie film wordt niet opnieuw bekeken.

Ook in ons hoofd spelen we vaak films af. We denken terug aan het gesprek dat we gisteren hadden op ons werk, of we bedenken ’s avonds hoe onze dag er morgen uit gaat zien. Wat er allemaal op de agenda staat.

Wat we alleen vaak doen, is datgene dat niet goed ging, steeds opnieuw in ons hoofd herhalen.
Als je na een drukke dag, te kribbig naar je kind hebt gereageerd toen het zijn pyjama niet aan wilde doen. Of dat je helemaal gefrusteerd werd toen je 10x moest vragen aan je kind of ze haar tanden wilde gaan poetsen. 
Vaak de dingen waarvan je wilde dat ze anders gingen, herhaal je steeds in je hoofd. Of bepaalde gedachten als ‘ik moet zoveel ballen hoog houden’,’ik ben zo aan tijd voor mezelf’ of ‘ik ben niet goed genoeg als ouder’ herhalen we ook vaak in ons hoofd.

Maar wat nu als we die ‘film’ in ons hoofd vergelijken met een film op televisie.

Een saaie of stomme film ga je vaak niet opnieuw bekijken. Waarom bekijk je dan die film in je hoofd van dingen die stom waren wel zo vaak in je hoofd? Waarom herhaal je de dingen waar je liever niet meer aan terug denkt?

Bewustwording is een eerste stap om dit te veranderen. Om jezelf te betrappen dat je weer een stomme film aan het bekijken bent en hier een leuke film voor in de plaats op te zetten.
Welke film ga jij niet meer afspelen in je hoofd?