Appels, bananen, peren eten, jongens, meisjes, wat een feest…

      

Dit liedje is bij ons thuis veelvuldig gezongen tijdens het eten. Onze dochters hebben het geleerd op het kinderdagverblijf, waar het een gewoonte was om dit liedje te zingen voordat ze gingen eten.

Maar hoewel het liedje zegt ‘wat een feest’, is niet al het eten samen met je peuter een feest. Vooral het avondeten, waarbij je als ouder toch al wat vermoeid bent en misschien nog gestrest van de drukke dag, is vaak het tegenovergestelde van een feest.

Je komt thuis, gaat koken en wat je dan wil, is gewoon even ontspannen samen met z’n allen aan tafel eten en de dag doornemen. Maar natuurlijk heeft je peuter daar vaak een heel ander idee bij. Want spelen is toch veel leuker dan aan tafel zitten? Oh ja, en die groentes die op het bord van je peuter liggen, die lust hij natuurlijk niet. En hoe het vandaag op het kinderdagverblijf was? Geen idee. En daar rent je peuter alweer in het rond, terwijl zijn eten nog onaangeroerd op tafel staat en de moed zakt je in de schoenen dat dit nog een ontspannen diner wordt.

Misschien dat het niet elke dag zo gaat, maar elke ouder heeft wel van die dagen er tussen zitten waarbij bovenstaand scenario dichtbij de waarheid komt. In dit blog vind je enkele tips om je avondeten toch wat meer ontspannen te maken:

Laat je stress varen over wat je kind eet

Alle peuters gaan door een fase heen waarbij ze nogal kieskeurig zijn in wat ze eten. Dit heeft een evolutionaire achtergrond. In vroeger tijden at men met name wat ze kenden, want onbekend eten kon slecht voor je zijn. Als volwassene kun je gezond van ongezond eten onderscheiden, maar je peuter heeft die kennis nog niet en valt daarbij terug op zijn ‘oerbrein’.
Een gemiddelde peuter zal zichzelf echter niet uithongeren. Dus bied je kind gedurende de dag zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eten aan en blijf dit volhouden. Je peuter gaat het dan vanzelf een keer proberen. Ook als je kind niets eet tijdens het avondeten, geen stress. Het kan heel goed dat je kind op andere momenten van de dag al voldoende heeft gehad. En kinderen eten nu eenmaal de ene dag wat meer dan de andere.

Stel je verwachtingen bij

Een peuter is nu eenmaal nog niet gemaakt om lang stil te zitten en een echt gesprek met je te voeren. Vraag je daarom af hoelang je kind aan tafel kan zitten? Wat is realistisch? Je kind zal doorgaans geen half uur eten, maar is eerder met 5 à 10 minuten klaar en waarschijnlijk kan hij heel wat leukere dingen bedenken dat te gaan zitten kijken hoe zijn ouder zitten te eten. Dus vraag jezelf af of het echt de moeite en stress waard is om een strijd te voeren met je kind om het langer aan tafel te houden. Of laat je je kind van tafel gaan, terwijl je dan nog rustig met je partner de dag kan doornemen?

Waarschuw je kind wanneer jullie gaan eten

Kinderen vinden het prettig als ze weten wat er komen gaat. Net als heel veel volwassenen eigenlijk. Ik zou tenminste een stuk minder zenuwachtig zijn als ik naar de tandarts ging voor controle en ik al wist of ik gaatjesvrij ben J
Laat je kind daarom van te voren al een paar keer weten wanneer het eten klaar is en jullie aan tafel gaan. En als het dan tijd is om te gaan eten, en je kind wil niet aan tafel komen zitten, probeer er dan een spelletje van te maken. Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie er als eerste aan tafel zit of laat hem instappen in jullie ‘trein’ en rijdt samen naar de keukentafel.

Blijf relaxed

Doorgaans is het zo, als je als ouder relaxed bent, is je kind dat ook. Je vermijdt een machtsstrijd, waar je doorgaans aan het eind van de dag echt niet meer op zit te wachten. Dit wil niet zeggen dat je geen grenzen meer mag stellen en alles maar moet laten gebeuren. Maar probeer een balans te vinden in het stellen van grenzen (dit geeft je kind namelijk wel een gevoel van veiligheid) en je kind de vrijheid geven om zijn eigen keuzes te maken. En kijk wat voor jou acceptabel is en niet. Is het feit dat je kind met zijn handen eet voor jou acceptabel of niet? Is het de moeite om de strijd aan te gaan of niet? Dat zijn keuzes die je zelf als ouder mag maken.

En uiteindelijk komt het goed. Als je het leuk houdt aan tafel, zal je peuter, naarmate hij groter wordt, steeds langer en liever aan de tafel zitten. En ook zal hij steeds meer (leren) eten.

Ik wens je een ontspannen diner en mocht je hier vragen over hebben, stuur me dan gerust een e-mail (info@zijnenzen.nl).