Als je kind moeite heeft met afscheid nemen

Als je het zelf (nog) niet hebt meegemaakt, heb je het vast wel gezien. Een kindje dat bij het kinderdagverblijf of school huilend aan de broek van zijn vader of moeder hangt, omdat ze niet willen dat hun ouder weggaat.

En natuurlijk komt het in de meeste gevallen wel goed, in onze situatie kregen we altijd te horen dat ze (zodra we onze rug hadden gekeerd), al zaten te spelen. Maar het geeft je als ouder zijnde wel een ongelooflijk rotgevoel om je kind zo huilend bij een ander achter te moeten laten.

Daarom in dit blog wat meer info en tips als jouw peuter of kleuter afscheid nemen op school, kinderdagverblijf of gastouder ook moeilijk vindt.

Hou je rustig, rustig, rustig…hou je rustig kalm en stil (ken je dat liedje ook nog :-))

Ik weet het, het is mijn mantra, maar ook in deze situatie is het belangrijk dat je zelf als ouder rustig blijft. Natuurlijk is het volkomen normaal om het zelf ook spannend te vinden om je kindje weg te brengen.
Het kan zijn dat je het spannend vindt omdat het de eerste keer is dat je je kind wegbrengt. Of misschien maak je je wel druk hoe het wegbrengen deze keer gaat, omdat het vorige keer zo’n drama was dat je je de hele dag nog een slechte moeder hebt gevoeld.
En het is volkomen normaal om die gevoelens te hebben. Wat alleen wel goed is om te weten, is dat kinderen deze gevoelens (onbewust) oppikken of dat je onbedoeld je zorgen en angsten op je kind overdraagt.

Het beste wat je daarom kan doen is accepteren dat je die gevoelens hebt en jezelf vertellen dat wat er ook gebeurd, je redt het wel.

Voorspelbaarheid

Het is voor kinderen fijn als ze weten wat er gaat gebeuren. Ook als je peuter zelf nog niet goed de woorden kan vinden, begrijpen doen ze vaak al een heleboel. Vertel daarom wat er gaat gebeuren als je je kindje naar de opvang brengt. Neem ze stap voor stap mee door de ochtend en probeer hierbij elkaar eenzelfde routine aan te houden.
Als wij naar de opvang gingen, hadden we bijvoorbeeld de standaardroutine dat we eerst de jas en tas gingen ophangen. Dan naar binnen, even kletsen met de leidster (dat kletsen is niet alleen leuk, maar ook goed om je kind te laten zien dat je vertrouwen hebt in de leidster) en dan gingen we een puzzeltje uitzoeken. Vervolgens ging onze dochter zitten met haar puzzel en namen we afscheid.
Als je elke keer dezelfde routine herhaalt, geeft dit je kind zekerheid en weten ze wat er komen gaat.

En er zijn veel variaties op die routine te verzinnen. Zo gingen we bij onze andere dochter altijd eerst een knuffeltje uit haar mandje halen op het kinderdagverblijf, maar ook je kind naar de leidster brengen en dan samen naar jou zwaaien kan een idee zijn. Als het maar een veelal vaste routine is en probeer je er aan te houden. Dus bij voorkeur niet omdraaien als je kind toch schreeuwend voor het raam staat, maar even doorbijten (en dat maakt je echt geen slechte moeder, echt niet)

Maak een herinnering

Voor sommige kinderen is het fijn als ze iets mee naar binnen mogen nemen wat ze doet herinneren aan jou. Ook al zullen de meeste kinderen, zodra je uit het zicht bent verdwenen, lekker gaan spelen, vinden sommigen het fijn dat als ze je missen dat ze toch iets van jou bij zich hebben.

Wij hadden daarvoor thuis armbandjes gemaakt. En tussen die armbandjes had ik met veel magie een onzichtbaar draadje gespannen. Als ik de kinderen dan miste (of zij mij natuurlijk J) konden ze gewoon een kusje of knuffel geven op de armband en die kwam dan via het onzichtbare draadje bij de ander terecht. En zo waren we dan toch op afstand bij elkaar.
Als je dit gaat doen, natuurlijk wel goed van tevoren testen of het echt werkt en je de kusjes en knuffels kan voelen.

Tijd voor jullie twee

En armbandjes maken of iets anders creatiefs samen doen, is natuurlijk ook een leuke activiteit om even echt samen bezig te kunnen zijn.
Als je kind naar de opvang is geweest, probeer dan daarna om ook even 1-op-1 tijd vrij te maken voor jullie, al is het maar 10 minuten. En het kan ook tussen het avondeten en het toetje in, dat je even lekker samen lacht. Jij weet het beste waarom je kind kan lachen, welke grapjes hij leuk vindt. En zoek je nog een activiteit? Dan is kiekeboe of verstoppertje spelen er eentje die zowel voor plezier zorgt, maar waarbij je peuter ook meteen leert dat ook al ga je weg, je komt weer terug.

Plus jullie lachen samen, wat er weer voor zorg dat stress en emoties die van binnen zijn opgeslagen, worden verwerkt.

Het is een fase

Hopelijk wordt het met deze tips wat makkelijker voor jou en je kind om naar de opvang of school te gaan. Hoewel ik me ook wel realiseer dat elk kind anders is en dat het soms een kwestie is van uitproberen en volhouden wat er voor jullie werkt. Het is niet nodig om je er gefrustreerd of slecht over te voelen als het niet lukt. Veel kindjes gaan door deze fase en vroeg of laat komen ze uit die fase.

En dan ga je de volgende fase in, waarbij ze niet eens meer omkijken als je ze naar school brengt 🙂

Als deze tip je heeft geholpen en je in de toekomst wil profiteren van meer tips over ontspannen opvoeden, volg me dan hier op Facebook, waar ik meerdere keren per week tips met je deel.
Of download mijn gratis e-book. Je ontvangt dan ook automatisch elke week nuttige tips over ontspannen opvoeden. En mocht je kind een volgende fase ingaan, kun je je altijd met één druk op de knop uitschrijven.