Alles wat je aandacht geeft, groeit

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’ is een van mijn favoriete uitspraken.

Als je mijn Facebookpagina volgt, heb je deze al eens eerder voorbij zien komen.

De uitspraak is van toepassing op heel veel gebieden. Als je deze spreuk tegenkomt op een tegeltje, staat er vaak een plantje bij afgebeeld. Het is de meest simpele vorm hoe je deze uitspraak kan uitleggen. Als je een zaadje in de aarde stopt en zorgt dat deze voldoende licht en water krijgt (met andere woorden: aandacht geeft), bloeit het zaadje op tot een plant of bloem.

Ook al zijn je kinderen geen plantjes, ook zij zijn begonnen als een zaadje :-). En ook voor hen geldt, hoe meer positieve aandacht je ze geeft, des te meer ze groeien als mens. Je kunt een kind ook nooit verwennen door ze veel knuffels en liefde te geven.

Maar ook voor jou als jonge en drukke ouder is deze uitspraak van toepassing. Je weet dat het verstandig is om in stressvolle situaties je hoofd koel te houden en rustig te blijven. Maar ook ik weet dat dit niet altijd even makkelijk is. Na een stressvolle dag op je werk of als dingen even niet lopen zoals je gepland het, is het moeilijk om je emoties onder controle te houden. Het overkomt de besten dat je onbedoeld toch eens uitvalt tegen je kind. 

We zijn allemaal mensen en de perfecte mens ben ik ook nog niet tegengekomen 🙂 Het mooie is, is dat het oké is als je soms de fout in gaat. Als je boos bent geworden op je kind, ga dan naar je kind toe (nadat je gekalmeerd bent) en leg uit dat je boos was, maar dat dit geen reden is om te gaan schreeuwen. Vraag dan aan je kind of dat jullie opnieuw  kunnen beginnen. 

Ook hiervoor geldt: als jij aandacht geeft aan het rustig willen blijven en je emoties onder controle houden, zal jij ook hierin groeien. Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag verandert, maar als je wil, kan dit stapje voor stapje veranderen.